• Det er pinlig for meg personlig å være leder i et selskap når dette skjer, sier konsernsjef i HSD Dagfinn Neteland etter fylleskandalen på Stord.

Torsdag morgen ble det kjent at hele mannskapet på HSD-fergen «Os» hadde vært fulle på jobb, og at fergen nesten kolliderte med et hus på Stord. Etter det har mediekjøret mot konsernsjef Dagfinn Neteland og informasjonssjef Arild Sondre Sekse vært stort.

— Det begynte i går klokken halv ni på morgenen, og det holder på fortsatt, sier Neteland til Bergens Tidende klokken halv tre fredag ettermiddag.

Under intervjuet på Netelands kontor ringer og vibrerer mobiltelefonene til Neteland og Sekse i ett. De lar dem bare ligge.

Neteland forteller at sekretærene som har jobbet lenge i selskapet sammenlikner mediekjøret med det som var etter Sleipner-ulykken.

Forundret

— Hvordan kan det skje at hele mannskapet på en ferge møter fulle på jobb?

— Vi stiller det samme spørsmålet. Vi er like forundret som alle andre, sier Neteland.

Mer vil han ikke si om det før avhørene som rederiet foretar av mannskapet er avsluttet.

— Hvorfor har det vært så mange uhell med HSD de siste 15 årene?

— Vi er et stort selskap. Men vi har ikke dokumentasjon på om vi er bedre eller dårligere enn andre. Det vi er enige om, er at det har vært altfor mange uhell i HSD. Dette er første hendelse på vel et år der alkohol er tema hos oss, sier Neteland.

— Ett år er vel ikke så lenge?

— Ett år er ikke lang tid. Men journalister fremstiller dette som om alkoholen er an del av kulturen i HSD. Det har jeg ikke grunnlag for å tro. Det er heller motsatt, sier han

- Notis i Nord-Norge

Informasjonssjef Sekse tror det er nærheten til mediene i Bergen som gjør at det skrives så mye om uhellene til HSD.

— Hadde dette skjedd med en ferge i Nord-Norge, ville det blitt en notis, tror den tidligere journalisten, som presiserer at han ikke ønsker å dysse ned saken.

— Hvordan er det å lede HSD på en dag som denne?

— Det er jo ikke noe du ønsker deg. Vi lever av tillit, at folk går om bord i båtene og er helt trygge. Da forstår man hvor galt det er, det som skjedde i går. Men det er en del av jobben. Og i forhold til de ansatte er dette vanskelig. Vi blir jo omtalt på en måte som gjør at vi føler oss uthengt, sier HSD-sjefen.

Han mener denne episoden kom på et uheldig tidspunkt.

— Det er ikke til å stikke under en stol at dette er ubeleilig for HSD. Alle husker Sleipner. Dette kunne ikke blitt mer ubeleilig. Vi har fortsatt et tillitsproblem etter Sleipner. Det er det vi har forsøkt å bygge opp, sier Neteland.

- Få spydigheter

Sekse legger til at det ikke har vært enkelt for de ansatte å stå på fergene å selge aviser, selv om de visstnok ikke skal ha blitt møtt med mange spydigheter.

— Hva gjør dere for å støtte de ansatte?

— Vi har blant annet bestemt oss for å bruke uanmeldte alkoholtester. Det vil fjerne mistanker fra dem som gjør en god jobb, og vil gi trygghet til publikum, sier Sekse.

— Vi gjør det vi kan. Vi sender internmeldinger og roser de ansatte. Det er de virkemidlene vi har, sier Neteland.

— Hvordan rydder dere opp i skadene som skjedde i går?

— Vi gjør det vi må i slike saker, sier Neteland.

— Det stormer rundt HSD. Har du vurdert å slutte?

— Ha, ha. Jeg skal en tur på fjellet i helgen. Jeg kan tenke på det da, fleiper han før han mer alvorlig legger til:

— Jeg skjønner spørsmålet. Det er pinlig for meg personlig å være leder i et selskap når dette skjer. Men jeg springer ikke fra skuta av den grunn, sier HSD-sjefen.

TRIVES IKKE: HSD-sjef Dagfinn Neteland mener alkoholskandalen kom på et ubeleilig tidspunkt for rederiet.<p/> <small>Foto: Gidske Stark</small>