• Det er bare en fordel at barn får enkelte sykdommer. Det mener det vaksineskeptiske ekteparet Gunn-Vivian Eide og Tormod Carlsen.

Paret på Nøstet i Bergen har nøye vurdert hvilke vaksiner de to døtrene deres skal få. Sunniva (7) og Ulvhild (9) har fått noen vaksiner, men slett ikke alle.

— Vi har valgt å kutte ut vaksiner hvis behovet for dem ikke er godt nok dokumentert. Vi ønsker også å unngå unødvendige vaksiner på grunn av faren for allergier og andre bivirkninger, sier Gunn-Vivian Eide og Tormod Carlsen til BT.

Allergibegrunnelsen er særlig viktig for denne familien, siden Gunn-Vivian Eide har mange allergier som det er fare for at barna kan arve.

Meslinger en fordel

Eide og Carlsen har valgt å droppe vaksiner mot enkelte sykdommer som er sjeldne her i landet.

— Jeg er skeptisk til vaksiner mot noen av de sykdommene som var farlige i Norge før i tiden, eller vaksiner mot sykdommer som ikke er farlige i vår del av verden i dag, for eksempel meslinger, sier Gunn-Vivian Eide.

Familien synes rett og slett det er en fordel at ungene får meslinger.

— Vi har vurdert å utsette jentene for meslingsmitte. Forskning tyder på at en meslinginfeksjon kan være god beskyttelse mot allergi, sier ekteparet.

For foreldrenes skyld?

Vaksinene mot meslinger og kusma provoserer dem mest.

— Man kan være fristet til å tro at grunnen til at disse vaksinene ble innført er hensynet til travle foreldre som ikke har tid til å være hjemme med syke barn, sier Gunn-Vivian Eide.

Hun mener at det kan være bra for barn å gjennomgå sykdommer, fordi det styrker immunforsvaret.

— Jeg tror vi gjør ungene en bjørnetjeneste hvis vi i altfor stor grad beskytter dem mot banale sykdommer. Men det er selvfølgelig viktig å være oppmerksom på vaksinestatusen hvis et barn senere i livet skal reise til u-land, sier Eide.

- Ikke gratispassasjerer

Gunn-Vivian Eide er nå medisinstudent. Hun sier at det hun har lært så langt ikke svekker de vaksinevalgene hun og mannen tok.

— Men vi synes ikke foreldre som velger en annen praksis, for eksempel kutter vaksiner helt eller følger et fullt program, er uansvarlige, sier ekteparet, som understreker at vaksineordningen fortsatt bør være frivillig.

— Noen mener at uvaksinerte barn blir vernet mot sykdom ved at andre unger blir vaksinert, og således blir «gratispassasjerer». Hva synes dere om det?

— Det er jeg ikke enig i. Blant annet er det en fordel for forskningen at vi har to grupper, sier Eide.