En dom avsagt i EFTA-systemet gjør nå sitt til at rusbrus flyttes ut fra vinmonopol til dagligvareforretninger over hele landet, og viser nok en gang et eksempel på en uønsket internasjonal overstyring som kan vise seg å få konsekvenser ingen av oss ønsket.

På handleturen får vi fort øye på rusbrusen. Lett synlig plassering kombinert med svært fargesprakende og innbydende emballasje, skal gjøre sitt til at dette produktet skal bli en bestselger. Vet vi hva vi nå med åpne øyne gjør?

Selv uten kjennskap til smak, må det kunne fastslås at rusbrusen har en mye mildere smak enn hva som er tilfelle med øl og brennevin. Dette gjør at den «sperren» som ligger i både det å drikke øl og brennevin, kombinert med den mildere brussmaken og fargen, vil for mange senke terskelen for å ta i bruk alkohol som rusmiddel. Jeg tenker her spesielt på tenåringer og ikke minst yngre tenåringsjenter.

Ved at man lenger ikke helt vet hva som er i glasset, så kan den sosiale kontroll utebli og sjansen for en lavere debut som alkoholbruker, er så avgjort til stede. Undersøkelser viser at unge som utsetter alkoholdebuten, drikker vesentlig mindre som voksne. Derfor blir de negative ringvirkninger omkring salg av rusbrus enda viktigere å få frem.

Når vi så i tillegg gjøres kjent med informasjon fra Juvente som konkluderer at det er til dels uproblematisk for 16-17-åringer å få kjøpt rusbrus, ja da bør vi innrømme at ting er ute av kontroll. Oppgradering av kontroller er her påkrevd, ikke minst for å komme til livs den påståtte langing til mindreårige, en virksomhet som tidligere ble påvist utenfor flere vinmonopol. At langing av rusbrus vil tilta, synes å være opp i dagen.

Vi vil først og fremst oppfordre de store butikkjedene i Norge til å stoppe videresalg av alle former for rusbrus. De butikkjeder som tør å reise seg for å ta et moralsk ansvar i denne saken, vil møte stor forståelse og respekt i det norske folk, — og utfordringen er herved gitt.

Mamma, men det er jo bare brus! Ikke lett å være menneske på terskelen til det unge liv. Her må vi som foreldre være til stede på de unges egen banehalvdel, som gode forbilder slik at gode og sunne holdninger, interesser og væremåter, etableres så tidlig i livet som mulig.

Jeg oppfordrer herved politikere i landets by og kommunestyrer til å sette rusbrus på dagsordenen, i den hensikt å få salg og produksjon stoppet!

Trygve Birkeland, Gruppefører KrF, Bergen bystyre