— Jeg er ingen klubbmaskot. Jeg tror jeg har et kall fra Gud til å gjøre denne jobben, sier presidenten i Holy Riders, en av landets største mc-klubber med nærmere 600 medlemmer.

Men nå har mc-avdelingen i Indre Østfold tatt bladet fra munnen. Den lokale lederen er sparket av styret på grunn av for liberale holdninger til homofili og samboerskap.

Han mener mc-klubben med Kjenes i spissen opptrer fundamentalistisk, fordømmende og udemokratisk.

- Kan ikke være leder

Utskjellingen rokker ikke mc-bonden i Lindås.

— Så lenge jeg er leder må jeg gjøre det som riktig ut ifra Bibelen. Det oppfatter jeg ikke som fanatisk, selv om andre gjør det.

Han har vært mc-boss i tre år. På låven står en Suzuki GSX 1100 og en Triumph uten motor. Klokken er 17, og gårdbrukeren på Seim skal begynne melkingen i fjøset. Rautingen fra kyrne øker i alle fall i styrke.

Kjenes avviser at mc-klubben er i ferd med å bli en sekt uten rom for meningsforskjeller.

— Det er helt feil. Det er folk med mange ulike meninger i klubben.

— Men hvorfor da ekskludere klubbledere som har et annet syn enn flertallet i landsstyret?

— Min holdning er at Gud bryr seg om alle mennesker. Men noen må si klart fra hva som står i Bibelen. Og man kan ikke si at homofilt samliv er ok, og samtidig være leder i Holy Riders.

Mc-ledere kalt av Gud

Kjenes synes det er trist og sørgelig at klubben hjemsøkes av krangel. Han forstår ikke at kritikerne kaller organisasjonen «teokratisk», en karakteristikk som normalt forbeholdes autoritære presteregimer.

Men mc-presidenten oppfatter seg og styret som innsatt av Gud.

— Vårt landsstyre er demokratisk valgt på årsmøtet. Før valget ber alle til Gud om at det rette valget må gjøres, og styret regner seg derfor som kalt av Gud. Men får jeg et flertall mot meg, så går jeg.

— Men hvorfor kan ikke Holy Riders leve med ulike syn på homofili og samlivsformer?

— Et sted må grensen gå. Jeg leder en klubb som må stå sammen. Jeg har et ansvar for å lede de andre lederne. Og jeg sier hva jeg tror er sant, selv om det kan være ubehagelig, sier Kjenes. Han mener fundementalisme er blitt et forvrengt ord.

— Men jeg er fundementalist, i den forstand at Bibelen er fundamentet i mitt liv, sier mc-sjefen. Om en måned skal eksklusjonssaken opp på årsmøtet i klubben.

— Får jeg foten i ræven, javel. Men jeg har i alle fall sagt ifra.

fakta/holy riders

  • Den kristne motorsykkelklubben Holy Riders vart stifta i 1981. Klubben har som mål å spre evangeliet i mc-miljøet.
  • Med sine 600 medlemmar er Holy Riders ein av Norges største mc-klubbar. Avdelingane i Bergen og Sunnhordland har total 76 medlemmar.
  • Holy Riders er ein tverrkyrkjeleg organisasjon, og skal vera open for alle.
ANGRER IKKE: – Mitt kall er å lytte til Guds stemme, sier mc-boss Ole Kristian Kjenes. Han lar det være opp til årsmøtet i mc-klubben om flertallet vil ha en annen leder.
FOTO: EIRIK BREKKE