• Jeg er rørt. Dette satte jeg stor pris på, sa 60-årsjubilant Trond Mohn, da han i går videreleverte en millioner kroner fra medarbeiderne. En halv million til Frelsesarmeen og det samme til Norsk Luftambulanse.

De 1150 ansatte på Frank Mohn-bedriftene har i utgangspunktet gitt fire timelønner hver — nærmere 1000 kroner per ansatt. Pengene skulle Trond Mohn gi videre til veldedige organisasjoner som støtte til deres samfunnsnyttige engasjement. Han fyller 60 år i dag.

— Vi vet ikke hvem som kom på ideen. Den bare var der plutselig. Vi kunne ikke gi ham en slipsnål - det måtte være noe vi mente var i hans ånd, sa seks tillitsvalgte som sto bak innsamlingen.

Traff sjefen hjemme

Trond Mohn la ikke skjul på at de hadde truffet ham i hjerteroten.

— Med slike medarbeidere er det en glede og inspirasjon å komme på jobb. Derfor skal jeg stå til jeg blir 70, forsikret Trond Mohn de ansattes representanter.

— Har du noen år programerklæring for tiden frem du blir 70?

Trond Mohn tenker seg kort om før han svarer på vårt spørsmål.

— Vi skal fortsette å stå på som vi har gjort hittil. Så lenge vi er velsignet med verdens beste kunder som sammen med våre dyktige medarbeidere utvikler de gode produktene - så skal det gå bra, sier en optimistisk Trond Mohn.

— Hvem valgte Frelsesarmeen og Norsk Luftambulanse?

— Vi hadde noen alternativer, men jeg vil si at valget ble gjort i enighet med representanter for medarbeidere og meg.

Imponerte mottakere

Einar K. Gjessing er leder for regionrådet til Norsk Luftambulanse og feltsersjant Jarl Refne Borge er daglig leder for Frelsesarmeens kontaktsenter i Bergen.

— Vi er selvsagt svært takknemlige overfor Trond Mohn og hans medarbeidere, og svært imponert over en gave som representerer ca. 1000 kroner fra hver og en av de ansatte.

Gjessing lover at pengene skal bli godt forvaltet.

— For Norsk Luftambulanse er en halv million kroner som enkeltgave - som kommer på toppen av budsjettet på ca. 100 millioner - svært kjærkomment. Pengene gå rett ut til vårt formål.

Borge kan ikke huske at han vært borte i liknende stor enkeltgave.

— På grunn av reguleringsendring må vi om en tid fraflytte lokalene vi har i dag. Jeg vil tro at noe av denne gaven vil komme godt med for å skaffe oss nye lokaler, sier Borge til Bergens Tidende.

I TROND SIN ÅND: Seks representanter for Mohn bedriftene - fra venstre: Kåre Veseth, Roald Langeland, Ronald Pedersen, Hedvik Holst, Rune Hammersland og Tor Fjelltveit - sa at det var aldri noen tvil om hva som ville være en gave i Trond Mohns (til h.) ånd. - Det måtte være en gave han kunne gi videre til gode formål.<p/>FOTO: EINAR H. G. SPANG