Dermed brøt Medhaug retningslinjene han selv hadde vært pådriver for. Det var Rogaland Kristelig Folkeparti som hadde tatt initiativ til reglene, som ble vedtatt på landsstyret i partiet den 11. mars i år.

De sa blant annet at et partimedlem som er under etterforskning ikke kan ha tillitsverv i partiet.

Valgforsker Frank Aarebrot synes det er «mystisk» at Medhaug unnlot å fortelle om anmeldelsen.

Opportunistisk

— Han brøt reglene han selv hadde vært med på å vedta. Det er en veldig opportunistisk atferd. Når han selv ivret sånn for dem, var det hans soleklare plikt å melde fra da han ble kjent med etterforskningen, sier Aarebrot.

Valgforskeren understreker at han personlig synes reglene er unødig strenge.

Jan Birger Medhaug sier til Bergens Tidende at partiledelsen var kjent med saken, siden han for to og et halvt år siden hadde informert om anklagene.

— Så i månedsskiftet april mai fikk jeg et brev i posten hvor jeg ble kalt inn til avhør av politiet. Det var absurd og uvirkelig for meg, sier Medhaug.

- Travel periode

— Hvorfor meldte du da ikke fra om dette til partiet?

— Dette var en travel periode med mye reising. I tillegg fikk jeg et klart inntrykk av at saken raskt skulle bli sendt til politiadvokat for påtalevurdering. Og anklagene visste de jo om, sier han.

— Men å unnlate å melde fra er vel i strid med retningslinjene?

— Jeg forstår at den innvendingen blir reist, innrømmer han.

— Men jeg har et problem med å forstå argumentasjonen. Jeg synes hele saken taler for seg når jeg hører at jeg ikke får tilbake plassen som fylkesordførerkandidat fordi den nye kandidaten er lovlig valgt.

— Vil du ta imot plassen om du får den tilbake?

— Spørsmål om min fremtid i partiet vil jeg ikke kommentere.

— Hvilke tanker gjør du deg om partiledelsen?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Jan Birger Medhaug.

Rammer valget

Valgforsker Frank Aarebrot tror politikerskandaler som Medhaug-saken, Ap-bråket i Hordaland og Frp-bråket i Østfold i første rekke svekker politikere generelt.

— Men når KrF ikke klarer å rydde opp i egne rekker etter en sak som denne, og partitopper isteden begynner å krangle høylytt seg imellom, så begynner jeg å lure på om saken vil ramme partiet spesielt i det kommende valget, sier Aarebrot.

Medhaugs advokat, Bjørn O. Vikse, sier spørsmålet om et eventuelt injuriesøksmål mot partileder Valgerd Svarstad Haugland først vil bli vurdert når saken er endelig avklart.

Vikse vil ikke spekulere i hva de kan komme til å kreve fra partilederen.

FORTALTE IKKE OM ANMELDELSE: Jan Birger Medhaug (KrF) brøt retningslinjene i partiet da han ikke fortalte ledelsen at han var anmeldt for voldtekt. - Det var en travel periode, med mye reising, sier Medhaug til Bergens Tidende.<p/> ARKIVFOTO: SCANPIX