— Det er viktig å delta i ungenes liv. Være til stede. Men det er fint om noen roper «dukk!» når det kommer en ball susende.

Siris trillende latter ljomer utover Fyllingsdalen. I ettermiddag er det sønnens fotballtrening som står på timeplanen.

Studiekonsulenten sitter også på bassengkanten når barna er på svømmetrening. Tar dem med på kino. Baker til kakelotteri. Men stempelet som supermor skal hun ha seg frabedt.

— Jeg gjør jo bare det alle andre mødre gjør. Mine synsevner og morsevner er to forskjellige egenskaper. At jeg ikke kan se, gjør meg verken til en bedre eller dårligere mor enn andre kvinner, sier 40-åringen bestemt.

Doble bleieskift

Siri ble erklært helt blind like etter at minstemann på ni år kom til verden.

— Det var fullt kjør med doble bleieskift en periode. Jeg skal ikke idyllisere det å være funk-sjonshemmet mor, men med et godt nettverk og litt fantasi går det bra. Kreative løsninger er nødvendig. Når barna var mindre, hadde de bjelle i toppluen. Da kunne jeg høre dem hver gang de løp av sted, forteller hun.

— Hvordan tror du barna påvirkes av din situasjon?

— Kanskje blir de mer tolerante overfor mennesker som er annerledes. Mulig de også har lettere for å vise omsorg.

Tobarnsmoren kjenner seg ikke igjen i den tilværelsen som skisseres i NOVA-undersøkelsen.

— Det kan være jeg er så tykkhudet at jeg ikke merker noe. Men disse klassiske fordommene mot funksjonshemmede har jeg faktisk bare opplevd en gang. En ekspeditør spurte jentungen min hvilke sko mamma var på jakt etter. Da ble jeg sint: «Hør her, det er jeg som skal ha skoene ý snakk til meg! Jeg er jo ikke døv!».

Fjellklatrer

Blinde Siri F. Bjerkestrand er heller ikke særlig skyggeredd. Hun har vært på toppen av Gald-høpiggen. Gått på ski i Alaska. Rappellerer ned fjellsider. Planlegger tur til Kilimanjaro.

— Hvorfor skal andre fortelle meg hva jeg skal gjøre. Med litt tilrettelegging kan man få til det man vil, sier 40-åringen.

Men savner hun ikke øyekontakten med barna?

— Du, det er egentlig ikke noe problem. Jeg har jo kroppskontakt med dem hele tiden. Det jeg savner mest, er å få lov til å kjøre bil igjen. Det er pyton å være så lite mobil.

FOTBALLMOR: Siri F. Bjerkestrand har tatt oppstilling på sidelinjen. Å være mor handler om hva du gjør, ikke hva du ser. – Men det er selvsagt upraktisk å være blind. Det går mye tid med til å organisere hverdagen, sier hun.
FOTO: GIDSKE STARK