• Her skal kjøkkengulv og bad vaskes hver dag, lover hospitseier Henning Sund (39). Snart vil han tilby frokost også.

— Jeg tror ingen andre gjør det, serverer frokost altså. Noen av beboerne går og sulter. Jeg vil gi en næringsrik og god start på dagen, sier Henning Sund.

Han viser stolt frem nye lokaler i Frederik Meltzers, et av byens nyeste tilbud for mennesker som akutt trenger losji på sosialkontorets regning.

— Men ikke kall dette hospits. Jeg synes hybelhjem er bedre, sier eieren.

- Kvalitetsavtaler er bra

Han mener folk bør få vite at kommunens tilbud til de meste trengende er mer enn grisete lokaler, råtne tak og toaletter som flommer over av heroinsprøyter.

Selv har Sund gjennom firmaet Luden as restaurert huset med tre etasjer. Det er 22 rom.

— Folk som kommer hit gliser fra øre til øre. De har sett hospitser på tv og fått et helt annet inntrykk. Dette er himmelen i forhold, sier han.

I toppetasjen er det åtte soverom, som alle har dør mot fellesarealet. Lysmalt strie, et glasskjøkkenbord og fire metallstoler gir inntrykk av moderne minimalisme. Nye hvitevarer og oppvaskmaskin er på plass. Eieren mener kommunens nye kvalitetsavtaler er veien å gå.

— Det er veldig bra. Du har det huset på Laksevåg, for eksempel. Det går på verdigheten løs, mener Sund, og sikter til et av byens mer sjabre hospitstilbud.

Kastet ut to ganger

39-åringen har lagt seg i det øvre prisleie med 400 kroner døgnet. Han mener det er hva det koster.

— Husk at vi tilbyr døgnkontinuerlig tilsyn, daglig vask av fellesarealer og rent sengetøy en gang i uken. Dessuten er det stor slitasje, sier han.

Omsetning av narkotika og prostitusjon er grunn til utkastelse - uten annet forsvarsel enn skrivet som deles ut ved ankomst.

— Jeg har bare kastet ut folk to ganger på to og et halv år, sier Sund, som også driver hospits i Hollendergaten.

En 25 år gammel beboer i Frederik Meltzers gate gir toppkarakter på leiligheten.

— På en skala fra én til ti, er dette en tier. Og jeg har bodd en del andre steder sier 25-åringen, som nylig slapp ut etter soning i Bergen Fengsel.

GOD STANDARD: - Det er bra at kommunen har fått i stand kvalitetsavtaler, sier boligutleier Henning Sund i Luden as. Firmaet driver to hospitstilbud i Bergen. I Frederik Meltzers gate tilbyr han sine beboere daglig vask av fellesarealer. Pris? 400 kroner døgnet, betalt av sosialkontoret.<br/>Foto: KNUT EGIL WANG