Frank Tandberg, også kjent som "Hallik-Frank", er tiltalt etter den såkalte kidnapper-paragrafen etter at han i 1995 skal ha holdt to 16 år gamle jenter i skjul og unndratt dem fra foreldrenes omsorg.

Tandberg, som da var 35 år gammel, var forlovet med den ene 16-åringen. Politiet og jentenes foreldre mener at jentene ble holdt i villaen Tandberg disponerte mot sin vilje, og at Tandberg løy og sa at jentene ikke var der når politiet og jentenes foreldre spurte etter dem. Tandberg har derimot forklart at jentene kom og gikk som de ville.

— Redde for Frank

Tandbergs forklaring ble i går langt på vei bekreftet av de to jentene. De forklarte at de kom og gikk, og at de en rekke ganger dro til Oslo sentrum på egenhånd. Jentene forklarte at det ikke var planlagt at de skulle stikke av hjemmefra, men at "det bare ble sånn".

Før jentene forklarte seg, hadde faren til den ene jenten advart retten om at jentene ikke kom til å fortelle sannheten.

— Jentene er redde for Frank, og kommer ikke til å fortelle sannheten når de vitner. Begge jentene hadde det vanskelig i flere år etter at dette skjedde, hevdet faren i retten.

Faren reiste selv rundt i Oslo og lette etter sin datter og hennes venninne da de ble meldt savnet.

— Vi var i kontakt med flere jenter som hadde blitt ødelagt for livet av Frank Tandberg, og det gjorde meg vettskremt med tanke på hva min datter kunne ha rotet seg bort i, sa faren.

Sammen med en mann som hadde vært samboer med moren til den andre jenten, oppsøkte faren villaen der Tandberg bodde.

— Tandberg var ruset og uhøflig, men etter et basketak fikk vi lov til å komme inn i huset for å se etter jentene. Jeg hørte løping i trapper, og er sikker på at jentene var der. Min datter har i ettertid forklart at de gjemte seg i kjelleren, hevdet faren i retten.

Tandberg hevder at jentene ikke var i huset på dette tidspunktet.

Laget film

Tandberg jobbet på denne tiden med å lage film sammen med produsent Petter Vennerød, og ville at hans 16-årige forlovede skulle ha hovedrollen som en prostituert kvinne i filmen. De fikk 1,2 millioner av Kulturdepartementet for å lage filmen, men det eneste som kom ut av prosjektet var en kortfilm.

Filmen, som viser en prostituert kvinne og hennes hallik som går løs på en kunde som har mishandlet kvinnen, ble vist i retten i går. En meddommer holdt seg for øynene fordi hun ikke orket å se de svært sterke voldsscenene.

— Tandbergs manus har en bemerkelsesverdig autensitet. Det er åpenbart at den som har skrevet det har vært i dette miljøet. Her finnes det ingen moral, ingen venner, bare dop og jævelskap, sa filmprodusent Petter Vennerød da han vitnet i retten i går. Vennerød beskrev Tandberg som kreativ, men også som "en av de vanskeligste personene jeg noen gang har samarbeidet med".

Saken avsluttes i dag. Dom faller fredag.