• Pratekanalene er veldig til nytte for sjenerte og ensomme mennesker. Men chating er som et rusmiddel. Det gir deg en god følelse, som kan skape avhengighet.

Rusforsker Kalle Gjesvik ved Høgskolen i Tromsø har studert 100 nettpludrere. De aller fleste gjør det bare for gøy — og har det bare gøy.

— Mange får også hjelp til et bedre liv. De som sliter med et skrantende selvbilde, senker skuldrene og skravler i vei. Homofile og lesbiske i små samfunn kommer i kontakt med likesinnede. Mennesker med psykiske problemer snakker åpent ut om tabuer, forteller han.

Men: For noen tipper det over. Nettpratingen blir en besettelse, som ødelegger familie- og yrkeslivet.

— Dette er jo akkurat som med andre rusmidler: Dersom alkoholen ikke hadde gitt en god opplevelse, vil den ikke vært noe problem. Min og internasjonal forskning tyder på at mellom syv og åtte prosent av dem som bedriver flitting nettprating, kan bli så avhengig at de får store personlige problemer, forklarer Gjesvik.

Tall innhentet ved Utah State University i USA, viser at vi hver eneste dag sender over 800 millioner øyeblikkelige meldinger (chat-meldinger og «instant messages») til hverandre. Tallet inkluderer ikke vanlig e-post. I løpet av de kommende to årene forventes tallet å stige til 4,4 milliarder daglige meldinger. Da vil den nye teknologien være mer vanlig i dagligdags bruk enn den gode gamle telefonen.

— En vesentlig del av befolkningen driver med dette, og særlig i ungdomsmiljø blir det bare mer og mer vanlig, sier Kalle Gjesvik.

Han ber ungdom være på vakt mot overgripere.

— Pedofilien blomstrer noe helt forferdelig. Jeg logget meg på som «Jill13», bare for å teste reaksjonene. I løpet av 20 minutter ble jeg helt nedklikket av mannfolk i 40-50-årsalderen på jakt etter sex.