Klokken 14.13 i går. Liv Unstad (50), mor til den drapssiktede 16-åringen, er på vei hjem fra apoteket og har akkurat parkert bilen sin utenfor huset sitt i Sollsmittet da BT ringer. I telefonen får hun beskjeden hun knapt har tort å håpe på: En 25 år gammel mann har tilstått drapet som sønnen hennes er siktet for.

— Er det sant? kommer det etter flere sekunder stillhet.

— Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er en gledens dag, stotrer hun frem, før tårene hindrer henne i å fortsette samtalen.

- Helt himmelsk

To timer senere møter BT mor og sønn hjemme i stuen i Sollsmittet. Gledessjokket har lagt seg litt. Men verken hun eller sønnen Ørjan (16) klarer helt å fatte at marerittet nå ser ut til å være over.

— Da du ringte og fortalte om tilståelsen, føltes det som det bredte seg en glorie rundt meg. Det var en helt himmelsk følelse, forteller Liv Unstad til BT.

16-årige Ørjan, som fortsatt formelt har status som siktet, er naturlig nok lykkelig over at politiet endelig ser ut til å ha funnet den riktige drapsmannen.

— Det var en veldig lettelse å få vite at han har tilstått. Jeg har jo vært stemplet som en drapsmann hele tiden. Alle har gått rundt og tenkt at det nok var en god grunn til at jeg ble fengslet. Men det kan de ikke nå lenger, sier 16-åringen.

Folk snudde seg bort

Helt siden Ørjan ble løslatt fra varetekt 14. juli, har familien ventet på at gjerningsmannen skulle bli tatt. I forrige uke skjønte familien at noe endelig var i gjære. Beskjedene fra politiet tydet på at bitene i puslespillet var i ferd med å falle på plass.

— Men vi hadde ikke ventet oss en innrømmelse så kjapt. Jeg var redd for at 25-åringen skulle si han kjente Ørjan, og at de var flere om drapet, forteller Unstad.

Klandrer politiet

— Hvordan har livet vært for familien etter at Ørjan ble arrestert?

— Absolutt alt falt i grus. Det går ikke an å sette ord på hvor forferdelig det var. Når jeg gikk på butikken for å handle, snudde folk seg bort. Men det er jo forståelig. Jeg ville kanskje gjort det samme selv, sier Unstad.

Men de er ikke like tilbøyelige til å tilgi politiet.

— Det virket ikke som de helt visste hva de holdt på med. Politiet kommer jo på døren etter meg hver gang det er noe her i strøket, bare fordi jeg har gjort noen dumme ting før, sier Ørjan.

— I avhørene var de ikke interessert i å høre på ham. Alt han fikk beskjed på var å slutte å lyve, og tilstå, hevder Liv Unstad.

Feiret med kake

Selv om noen naboer har vendt familien ryggen i den vonde tiden, er det også de som har stilt opp og støttet Liv Unstad, eks-mannen og resten av familien. Rundt om i stuen står flere blomsterbuketter. Telefonen ringer flere ganger mens BT er på besøk. Over halvparten er journalister. Resten er gratulasjoner fra fjern og nær.

— Hvordan blir kvelden?

— Nå skal det feires. Med kake! stråler, Liv Unstad.

FEIRET I GÅR: 16 år gamle Ørjan Unstad satt varetektsfengslet i tre uker, siktet for drap. – Jeg er veldig lettet. Nå kan ingen stemple meg som drapsmann lenger, sier 16-åringen. Til venstre mamma Liv Unstad, som først fikk vite om tilståelsen da BT ringte. – Det føltes helt himmelsk, sier hun.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE