• Jeg håper Hagen har brent seg litt på personangrep nå, sa statsminister Kjell Magne Bondevik i NRKs valgkampdebatt i kveld.

Det sier Bondevik etter at Carl I. Hagen startet gårsdagens debatt ved Norges Handelshøyskole med å legge ansvaret for drapet i Haugesund på Bondevik.

Hagens utspill om at drapet kunne vært unngått med Frps asylpolitikk ble møtt med buing fra salen.

— Forsøpling - Dette er forsøpling. Velgerne fortjener en mer renslig debatt en dette, sa Bondevik, og fikk svar:

— Dette er bedre enn det som er brukt mot meg i alle år. Jeg beklager ikke det jeg sier. Jeg har bare påpekt en konsekvens av asylpolitikken.

Bondevik fikk massiv applaus da han sa at han aldri ville finne på å beskylde Hagen for alle drap begått i ruspåvirket tilstand.

— La oss slutte med personfokuset og heller snakke om sakene.

Etter debatten sa Bondevik følgende til Bergens Tidende:

— Jeg håper Hagen har brent seg litt på personangrep nå. Han var litt mildere i dag.

Skole i fokus

Likevel var det skole som sto i fokus i debatten. Det kanskje mest uvanlige fikk publikum se da SV-leder Kristin Halvorsen la seg helt flat, etter uttalelsen om at kommunene bør stå fritt til å velge bort gymtimene til fordel for latin.

— Jeg ble for ivrig, sa hun.

Det andre store temaet var arbeidsledighet. Og mens Hagen vil bruke mer penger, var Jens Stoltenberg fortsatt forsiktig med pengebingen han gjerne vil ha kontroll over igjen.

— Hvordan vil du senke arbeidsledigheten?

— Vi må få orden på økonomien med rente, kronekurs og lønnsvekst. Og vi må legge til rette for forskning og utvikling. Dessuten må vi følge opp de langtidsledige og få frem nye prosjekter som kan hjelpe på kort sikt. Noen mirakelkur hadde han imidlertid ikke.

Stoltenberg havnet også i krangel med Bondevik om hvem som har ansvaret for arbeidsledigheten.

— Bondevik har gjentatte ganger sagt at ledigheten var høyest da jeg var finansminister. Jeg har sjekket litt, og funnet tallene. Da jeg ble finansminister var ledigheten 105.000. Da jeg gikk av var den litt over 60.000. Da

Bondevik ble statsminister i 2001 var ledigheten 60.000. I dag er den nesten 100.000, sier Stoltenberg, og legger til:

— Regjeringen har gjort for lite for sent med tanke på arbeidsledigheten.

Bondevik sier til Bergens Tidende at Stoltenbergs fremstilling er helt skjev.

FOTO: SCANPIX