— Saken har vært en enorm påkjenning. Overgrep mot barn er det verste man kan bli beskyldt for. Jeg er ikke en spesielt sterk person, og har vært mye sykmeldt på grunn av belastningen med denne saken, sier Tommy Nysæther fra Bergen.

I går ble han blankt frifunnet både for overgrep mot den 12 år gamle jenten og erstatningskravet fra henne. Nysæther har siden han ble anmeldt, nektet for å ha gjort noe som helst med jenten.

I retten kom det frem at jenten har hatt for vane å dikte opp historier for å gjøre seg interessant. Problemet var så stort at ledelsen ved skolen flere ganger hadde møter med foreldrene hennes, fordi jenten støtte fra seg venner med usanne historier.

ý Jenten bør få hjelp

Bevisførselen førte til at aktor la ned påstand om frifinnelse. Både aktor, forsvarer og Bergen tingrett er sterkt kritiske til politiets etterforskning i saken, som fra alle hold blir karakterisert som mangelfull.

— Jeg er lettet over frifinnelsen, men er bitter over måten politiet har behandlet meg på. Det virket som om de hadde bestemt seg for at jeg var skyldig helt fra begynnelsen. Jeg er ikke bitter på jenten, henne synes jeg bare synd på. Det er åpenbart at hun har et problem og bør få hjelp, sier Nysæther.

Redd for hva folk ville tro

Nysæther var i 1999 nestleder i et buekorps i Bergen. Den 12 år gamle jenten pleide å møte opp utenfor buekorpshuset. Jenten har forklart at hun ble forelsket i Nysæther.

— Jeg avviste henne klart og tydelig helt fra begynnelsen av. Hun ringte og sendte tekstmeldinger så ofte at det var plagsomt, sier Nysæther.

Den dagen overgrepet skulle ha skjedd, sendte jenten 24 tekstmeldinger til Nysæther.

— Jeg fikk sjokk da jeg ble innkalt til avhør, og det var forferdelig tøft å fortelle det til venner og familie, særlig siden dette dreide seg om et barn. Jeg visste jo at jeg var uskyldig, men jeg var redd for hva de skulle tro. Heldigvis har alle stilt opp for meg, sier Nysæther.

Avstand til unge jenter

På grunn av anklagene om sex-overgrep, fikk Nysæther ikke fortsette som leder i buekorpset. Fortsatt sliter han med saken.

— Siden august har jeg jobbet som bussjåfør, og det plager meg når det er unge jenter på bussen og ingen andre. Jeg er livredd for å bli beskyldt for noe liknende igjen, og holder lang avstand til alle unge jenter, sier han.

Nysæther kommer til å kreve erstatning av staten for urettmessig straffeforfølgelse.

— Nå skal jeg se fremover sammen med forloveden min. Denne saken har vært pyton for henne, men nå er både hun og jeg glade og lettet, sier 27-åringen.

BITTER PÅ POLITIET: I to og et halvt år har Tommy Nysæther (27) levd med beskyldninger om sex-overgrep mot barn. I går ble han blankt frifunnet, og både Bergen tingrett og Nysæthers forsvarer, Aage Mjeldheim (t.h.), slakter politiets håndtering av saken.
FOTO: TOR HØVIK