• Det er kjempegøy å være lavinehund! Flere hunder burde prøve det. Det er garantert et spennende og aktivt liv!

TOR LEIF PEDERSENKNUT STRAND (foto) tor.pedersen@bergens-tidende.no

Trolig hadde labradoren og lavinehunden Birk sagt dette dersom hunden kunne snakke. Bergens Tidende treffer Birk i et skogholt på Kokstad. Han er sammen med lavinehund-eleven Herman og eierne deres. De to retrieverne er noen lystige hundegutter — glade, tillitsfulle, fulle av livsglede, struttende av energi. Overstrømmende tar de imot BT-medarbeiderne.

Labrador retrieveren Birk er eldst. Han er fullt utdannet lavinehund. Den andre halvparten av lavinehund-ekvipasjen og Birks eier, fører og beste venn heter Gyri Skogesal. Sammen har de to vært gjennom en treårig utdannelse og trening.

Fant savnet Birk og Gyri har vært i aksjon og funnet savnede. For hund og fører var det en god belønning for treningsstrevet. Totalt er det ni godkjente lavinehundene i fylket, de er spredt slik: Fem i Bergen, to i Odda-distriktet og to i Sunnhordland.

Herman er en ung guttehund. Han er i full gang med utdannelsen sammen med sin «far», Carl Chr. Hagevik. Om et år eller to skal Herman og hans beste venn opp til godkjenning for å kunne kalle seg lavinehund-ekvipasje.

Aktivt friluftsliv Fordi egen sikkerhet er viktig, lærer førerne å ta vare på seg og hunden under vinterlige forhold ute i naturen. De lærer og erfarer viktige kunnskaper om snøskred, bruk av kart og kompass, veivalg i terrenget, bruk av klær og utstyr slik at de kan klare seg selv ute i felten noen dager. Graving og overnatting i snøhule er også en del av kompetansen som skal utvikles. De deltar på kurs og treningssamlinger gjennom hele året.

Nå trengs rekruttering av unge jenter og gutter - og selvsagt også voksne - som ønsker å satse på lavinehund-hobbyen.

UT PÅ TUR: Aldri sur, klar til trening for å kunne redde menneskeliv: Fra venstre Gyri, Birk, Carl Chr. og Herman.
UT PÅ TUR: Aldri sur, klar til trening for å kunne redde menneskeliv: Fra venstre Gyri, Birk, Carl Chr. og Herman.