Avdelingsleder Tor Hervig ved Blodbanken på Haukeland sier at de gjorde alt de kunne for å spore opp pasienter som kunne ha fått blod med hepatitt C-smitte. Til sammen ble det funnet 13 blodgivere som var positive i 1993.

1000 kan være smittet

NRKs Brennpunkt-redaksjon hevder i dag at mellom 1000 og 1500 nordmenn kan ha blitt smittet av hepatitt C gjennom blodoverføringer før 1993. I følge Sosial— og helsedirektoratet er tallet lavere, mellom 100 og 1000. Først da det kom en pålitelig test i 1993, kunne blodgivere med hepatitt C avsløres.

— Så vidt jeg husker ble det da testen kom påvist at 13 daværende blodgivere var positive. Vi fant frem til alle blodenheter som kunne spores fra disse giverne. Pasienter som hadde fått blod fra blodgivere som senere fikk påvist hepatitt C-smitte og som ikke var døde kort tid etter, ble tilskrevet og innkalt eller bedt om å la seg teste, forteller Stig Harthug, avdelingsleder ved avdeling for sykehushygiene. Han var involvert i arbeidet med å kartlegge omfanget av hepatitt C-smitten på Haukeland.

Mørketall

— Av flere hundre hepatitt C-pasienter jeg har sett, kan jeg bare huske to som hadde fått hepatitt C ved blodtransfusjon på Vestlandet, begge ved et annet sykehus, sier Hartug.

Han understreker at det kan finnes mørketall, og oppfordrer pasienter som har fått blod før 1991 og har leverproblemer om å teste seg for hepatitt C. De gjør også direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

— I etterpåklokskapens lys er det lett å se at helsemyndighetene ikke har gjort nok for dem som kan ha blitt smittet med hepatitt C-virus gjennom blodoverføring, sier Larsen.

BLODGIVER: Hundrevis av nordmenn kan være smittet av Hepatitt C gjennom blodoverføring. Minst 13 blodgivere ved Haukeland testet positivt i 1993. (ARKIVBILDE)