— Det er vel ikke så vanskelig å forstå, sier Matt Chamberlain fra Sør-Wales.

— For min del var det en norsk kvinne som var avgjørende. Det gjelder faktisk de fleste jeg kjenner fra England, Wales og Skottland som bor i Bergen.

Selv traff Matt sin samboer i Australia. Nå er han bergenser på femte året, har to barn og har ingen planer om å flytte.

— Nei. Man vet jo aldri hva som skjer, men vi har tenkt å bli, sier naturfaglæreren på Den internasjonale skolen i Bergen.

Selv om det var en norsk kvinne som førte Matt og de fleste av vennene hans til Bergen, trekker han frem jobbmulighetene, særlig innen oljeindustrien, som forklaring på at så mange fra Storbritannia velger å slå seg til innenfor Bergens kommunegrenser.

— Dessuten passer kulturen i Bergen godt til britene. Det er en stor fordel for oss at nordmenn er så glad i britisk humor.

- Jeg er forelsket

Han har få problemer med å ramse opp plussider med Bergen. - Jeg er forelsket i Bergen, sier Matt Chamberlain, som etter fem år i byen ikke føler at han er akseptert som bergenser riktig ennå.

— Jeg prøver, sier Matt og ler. Men at det er rasisme som gjør at det tar tid å bli anerkjent som en del av det gode selskap, har waliseren ingen tro på. Det å være bergenser er nok mer en mental tilstand enn et spørsmål om slektstavle og gener, mener han.

— Bergensere kan være ganske arrogante når det gjelder byen sin. Det er ikke lett å bli og akseptert som bergenser. Men sånn er vi fra Sør-Wales også. Vi er veldig stolte.

Tottenham og Brann

I 2001 utgjorde britiske borgere den største innvandrergruppen i Bergen. 1185 mennesker fra Storbritannia hadde sitt hjem innenfor de bergenske kommunegrensene. I fjor flyttet ytterligere 300 briter til Norge. Det er stor sannsynlighet for at noen av dem fant veien til Bergen. Da kan de meget vel treffe Matt på favorittpuben.

Britenes pubkultur prøver Matt å holde liv i med sine venner fra øyriket. De samles titt og ofte på English Pub for å se rugby- og fotballkamper. Tottenham er det soleklare favorittlaget i Premier League. Og forklaringen på at en waliser er ihuga fan av et London-lag er enkel:

— Min farfar var banemester på Tottenhams hjemmebane på 50-tallet. Det kunne ikke bli andre lag en Tottenham for meg.

Stolt har ikke Matt Chamberlain vært over sitt andre favorittlag det siste året. For en trofast Brann-supporter var forrige sesong lite oppløftende. - Jeg var på ti av Branns hjemmekamper. Jeg tror Brann vant to av dem.

PRØVER HARDT: Etter fem år i Bergen føler Matt Chamberlain seg ennå ikke helt akseptert som bergenser. - Men jeg prøver hardt.<p/>FOTO: OVE ARNE OLDERKJÆR