• Beløpet er så stort at det er vanskelig å tro det. Hvordan kan en person svindle moms for en kvart milliard?

Måløy

Gulen-fisker Frode Kvamme, som lå ved Måløy brygge og solgte ferske reker i går, formulerer spørsmålet som hele Måløy stiller seg. Sjokket og vantroen har bredt seg, fra rekefiskeren ved kaikanten til fiskemillionærene i gate 6 og 7.

Vestlandets Manhattan er som lammet.

Svindel overalt – Når man tenker på hvilke kontrollrutiner småbedriftene må gjennom, er det helt utrolig at noen skal ha klart å lure til seg så mye, så lenge. Men hvis dette stemmer, tror jeg ikke hele fiskerinæringen blir skjemt ut. Svindel foregår overalt der det er store penger, sier Frode Kvamme på den lille reketråleren «Furnes».

– Det er en tragedie, og det er det eneste jeg har å si om saken, sier Asbjørn Nordbø, daglig leder i Måløy Seafood. Ingen i lokalmiljøet ønsker å kommentere noe som helst. 51-åringen som er siktet, er av god, gammel Måløy-slekt. Familien er en av dem som bygd opp Måløy som fiskeribastion, sammen med Domstein.

– Alle kjenner jo Jarle. Og ingen skjønner noe som helst. Han har godt omdømme, holder høy profil og sier det han mener. En skikkelig lokalpatriot. Hovedsponsor for Måløy-dagene i fjor, forteller sambygdinger som insisterer på å være anonyme.

Bombe for de ansatte På lensmannskontoret jobbet Økokrim-etterforskere til langt på kveld. På kontoret til OK-Fish, vegg i vegg, var lysene på og kontordøren låst.

– Vi er lamslåtte. Dette kom som en like stort sjokk for oss som alle andre, forteller selger og styremedlem i OK-Fish, Bjørn Kvernevik til Bergens Tidende.

– Er det mulig at en daglig leder kan drive dobbelt bokholderi, uten at de andre ansatte merker det?

– Det samme spør vi oss om. Vi stiller oss helt uforstående til hvordan dette kan ha foregått. Vi har en usedvanlig ryddig kontordame som er helt i sjokk. Hadde hun hatt noen som helst mistanke om at det foregikk noe muffens, ville hun gått fra stillingen sin på dagen, mener Bjørn Kvernevik.