— Kollektivtilbudet der jeg bor i Åsane er for dårlig. I tillegg må jeg frakte unger til barnehage og skolefritid. Da blir det bil, sier Anne Osland som skynder seg å legge til at hun drømmer om en kollektiv fremtid – med store unger og bybane til Åsane: - Det blir en lykke. Da skal jeg kjøre til bybaneterminalen, ta banen til byen og spasere til jobb på Nordnes. Billigere blir det også. Nå betaler jeg 850 i parkering og 200 i bompenger – hver eneste måned.

Dyrt og kjedelig

— Det er faktisk dyrere å ta buss fra Samnanger enn å kjøre, sier Fredrik Olsen, på bytur med Rina Olsen og Gry Anette Johannessen. - Kjedelig å kjøre buss, mener Rina Olsen. Men til daglig busser både hun og Gry Anette. Ungdomskort til 360 kroner måneden er en svært lønnsom investering.

— Jeg bruker bil i jobben, så for meg er det helt uaktuelt å ta buss. Selv om jeg bare har en halvtimes spasertur til jobben, sier sandviksbeboer Lisbeth Sundsetvik.

Bengt Aspevik, bosatt i Fyllingsdalen, jobber i Åsane til ukurante tider. – Hadde det bare vært en buss som gikk nesten fra dør til dør, skulle jeg tatt den.

Frakter konen

— Jeg bringer og henter min kone på Laksevåg på vei til byen. Da blir det mye enklere å ta bil enn å følge bussen, mener Sverre Windspoll, bosatt på Hjelteryggen. Men Windspoll er sporadisk bussbruker - sommerstid i godt vær.

— Jeg bor i Lindås og har tre små barn. Da er det ikke aktuelt å ta buss til byen, sier Hilde Kristin Bakke og bukserer minstemann ut av sportsvognen. Til daglig kjører Bakke på jobb på Mongstad. Med bil. – Mannen min tar buss til byen hver dag, legger hun til. Det tar halvannen time. Hver vei. Pluss masse ventetid.

Mistet direktebussen

— Hadde det bare vært en direktebuss fra Natlandsfjellet til Haukeland sykehus, skulle jeg med glede tatt buss til jobben, sier Turid Thune. I dag har hun vært på bytur - med bil. Mye mer lettvint, lyder begrunnelsen.

Folk på Natlandsfjellet ble fratatt direktebussen 7.20 om morgenen. Da den forsvant, var det også jamnt slutt med bussingen, forteller Thune.

BIL I JOBBEN: Vesle Håkon skal fraktes til barnehage, og bilen trengs i jobben. Derfor er Lisbeth Sundsetvik bilist.
FOTO: GIDSKE STARK