— Det er første gang en kongelig feirer bursdag i Bergen i nyere tid, og nå er det fest! Da er det rart at handelsstanden ikke hilser prinsessen på noen måte, mener lektor ved Bergen Handelsgymnasium (BHG), Kjell Stigen.

22 elever fra BHG og Markedsføringsskolen har to dager på rad gått vitenskapelig til verks, og undersøkt til sammen 399 butikkvinduer i Bergen sentrum. Bare én eneste butikk har foreløpig markert Märtha Louises dag i vinduet. Det er en bokhandel, som har stilt ut den nye boken om prinsessen.

ý På hodet på Torget

Leder i Bergen Sentrum AS, Juliet Balgobin, går ikke med på at handelsstanden sover. Hun sier at det blir pyntet der følget kommer til å ferdes.

— På Torget og Fisketorget står de på hodet for å gjøre det fint til prinsessens 30-årsdag, slik at følget hennes virkelig skal få et godt inntrykk av Bergen. Dessuten er det bilfri dag i sentrum lørdag, og det blir masse aktiviteter utover det vanlige. Men ressurser til å pynte byen utover dette, har vi ikke. Så er jo 30-årsdagen også en privat feiring, sier Balgobin.

Flagging hele helgen

Heller ikke Bergen kommune kommer til å pynte ekstra i anledning av Märtha Louises 30-årsdag.

— Det er et privat besøk og en privat feiring. Men byen er jo et smykke i seg selv, sier fylkesmann Svein Alsaker. Offentlig flagging blir det for øvrig både fredag, lørdag og søndag.

Märtha Louise får en stor keramikkurne og to lysestaker av Fylkesmannen i Hordaland. Gaven er laget av Janicke & Adam Keramikk i Bergen.

— Vi har lagt vekt på at gaven er laget av kunstnere fra Hordaland, sier fylkesmann Svein Alsaker til BT.

Foto: Scanpix