84 aldershjemplasser fordufter, fordelt på syv sykehjem. Fem legges helt ned. Tre småskoler forsvinner. Timetallet i skolen skal ytterligere ned med 1,5 timer. Overalt skal det slankes, slankes, slankes. 150 millioner kroner skal effektiviseres bort.

Dessuten må bergenserne ut med 30 millioner kroner ekstra i eiendomsskatt.

I dag ble altså bybudsjettet for neste år lagt frem. Krisebudsjettet. Trond Tystad hadde med andre ord en av sine mindre hyggelige dager på jobb.

Tøff dag

— For å si det enkelt. Man må slutte med noe for å begynne med noe annet. Det er det tøffe og brutale bakteppet som har ligget til grunn for budsjettbehandlingen, sa Tystad på dagens pressekonferanse.

Han ramset opp tre forhold som særlig forklarer uføret:

  • Lønnsutgiftene og pensjonsutgiftene er blitt mye høyere enn beregnet og tar nesten hele økningen i utgiftene fra i år til neste år.
  • Kommunen får minst 400 millioner kroner for lite fra staten.
  • Investeringene i skoler, sykehjem og boliger for psykisk utviklingshemmede fører til økte driftsutgifter.

— Vi er under et krysspress. På den ene siden er vi pålagt store oppgaver gjennom nasjonale krafttak. På den andre siden andre siden skal vi altså spare, forklarte Tystad.

Ap-toppen påpekte at bypolitikerne i hovedstaden har langt mer å rutte med per hode enn kollegene i Norges nest største by.

— Hadde Bergen vært Oslo, ville vi hatt 1,3 milliarder kroner ekstra. Vi unner hovedstaden pengene, for all del. Men, med skam å melde - det hadde jo vært greit om vi fikk penger nok til å løse oppgavene våre og å være en motor for regionen.

Pessimist

Han benyttet anledningen til å kjefte på opposisjonen - og å skryte litt av landets slankeste storbyadministrasjon.

— Opposisjonspartiene sier vi må kutte mer i administrasjonen. De nasjonale tallene viser imidlertid at vi bruker minst på administrasjon per innbygger av de fire største byene her i landet. Det må vi ikke glemme, formante finansbyråden.

Finansbyråden er pessimistisk på vegne av kommuneøkonomien også i årene som kommer. Vondt kan bli verre, ifølge ham.

— De siste signalene fra regjeringen er beintøffe. Vi håper å få beholde den økte skatteinngangen som ligger i revidert budsjett. Men dersom regjeringen velger en kald finansdepartementstaktikk, er ikke det sikkert. Da har vi et kjempeproblem, sa Tystad.

— Føringene som ligger, gjør at vi må frykte 15-20 tøffe år i kommunepolitikken, la han til.

I løpet av dagens presentasjon kom Ap-byråden innom utgifter til valget. Det fikk han til å hente frem galgenhumoren.

— Vi kan jo ikke avlyse valget heller. Skjønt; med de gallupene vi har nå, ville det kanskje vært en idé...