Kristin Storevik (39) tilhører en ny generasjon Garnes-ofre. Hennes 59-årige far var en av de to garnesguttene BT omtalte torsdag, som ikke maktet å leve videre med de vonde opplevelsene. Han begikk selvmord 9. februar i år.

— Hans største håp var å få en eller annen form for oppreisning, slik at han kunne slippe å bære på skammen alene. Men det ble for vondt å gå gjennom opplevelsene på nytt. Etter at han hadde vært hos granskningsutvalget og krisepsykologen, ble han sittende hjemme og gruble, sier Storevik.

Planla å kjøpe småbruk

Hun fikk bare fire år sammen med sin far. Frem til 1999 ante ingen av dem noe om hverandre. Men et møysommelig detektivarbeid blant slekt og venners venner, førte til at Storevik til slutt satt hjemme i stuen i Linköping med et navn og et telefonnummer.

— «Jeg har grunn til å tro at du er faren min» var det første jeg sa da jeg ringte ham. «Ja, det er godt mulig,» var svaret. Han ble veldig glad. I alle år hadde han vært ungkar og spellemann - nå hadde han plutselig en datter, en svigersønn og tre barnebarn, forteller Storevik. Etter hvert som de to ble kjent med hverandre, fikk Storevik også gradvis kjennskap til de grusomme minnene faren bar på etter tiden på guttehjemmet.

— Første gangen han nevnte det, var mens han snakket om å kjøpe et småbruk. Årsaken var at han håpet å få erstatning fra kommunen. Da kom det litt. Men han var ellers ganske forsiktig med hva han fortalte om tiden på Garnes. Det lille han sa til meg, var egentlig graverende nok, forteller Storevik.

Ville skåne datteren

I stedet for å spørre og grave, satte Storevik seg ned foran pc'en og lastet ned alt hun fant på internett om guttehjemmet. Etterpå diskuterte de alle historiene sammen. Da bekreftet 59-åringen at han var blitt utsatt for fysiske og seksuelle overgrep.

— Men han ville aldri gå i detalj om overgrepene. «Jeg kan jo ikke fortelle alt dette til datteren min,» sa han.

— Hvordan virket han når dere diskuterte tiden på Garnes?

— Han virket besværet over å snakke om det, og ville gi et inntrykk av at ting ikke gikk så veldig innpå ham. Når jeg spurte om noe konkret, fikk jeg som regel bare generelle svar, forteller Storevik.

- Fortalte for mye

Forandringene kom etter at han hadde vært i samtaler med utvalget som gransker forholdene ved 11 barnehjem i Bergen, og etter de påfølgende psykologsamtalene. Utspørringen ble en større belastning enn han trodde.

— Jeg kommer aldri til å fortelle alt. Aldri. Ikke om jeg fikk hundre millioner, sa 59-åringen til en BT-journalist i fjor sommer.

— Jeg husker han sa til meg at de grov for mye.

Han satt hjemme og grublet. Jeg fikk inntrykk av at han hadde sagt mye mer i de samtalene enn han egentlig ville. Likevel forstod jeg aldri at han gikk med tanker om å gjøre slutt på alt, sier Storevik.

- Hadde bestemt seg

Siste gangen hun snakket med sin far, var torsdag 6. februar. Det var tidlig på morgenen da han ringte.

— Han hadde sittet oppe hele natten og tenkt. «Jeg vil bare si at jeg elsker deg. Det har jeg aldri sagt til noen før» sa han til meg.

Der og da skjønte jeg ikke hvorfor han sa det, men nå forstår jeg at han hadde bestemt seg, sier Storevik.

Da hun påfølgende søndag fikk vite at faren var funnet død, var hennes første tanke at det var selvmord.

Fører kampen videre

Etter at det aller første sjokket la seg litt, bestemte Kristin Storevik seg for å føre farens kamp videre.

— Saken om guttehjemmet på Garnes kan aldri bli foreldet så lenge det fortsetter å skade folk ý og det gjør det! Min far hadde villet at kampen skulle fortsette, og jeg skal gjøre alt jeg kan for å hjelpe de garnesguttene som fortsatt står på for å få oppreisning, sier Storevik.

fakta/barnehjemsskandalen

  • Forholdene ved alle barnehjem i Bergen, fra 1954 til 1980, blir nå gransket av et utvalg nedsatt av Fylkesmannen i Hordaland, på oppdrag fra kommunen.
  • Tre tidligere beboere på Bergens Guttehjem på Garnes har stevnet kommunen for flere millioner kroner. 13 andre Garnes-gutter har kontaktet advokat for å vurdere erstatningskrav.
  • Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen har lovet at en kommunal erstatningsordning skal være på plass før rapporten fra granskingsutvalget er klar. Rapporten er ventet til sommeren.
  • Torsdag fortalte BT at to tidligere beboere ved guttehjemmet har tatt sine liv etter å ha fortalt om granskningsutvalget om sine skrekkopplevelser på Garnes.
MISTET FAREN: Kristin Storevik (39) tilhører en ny generasjon Garnes-ofre Her er hun sammen med barna Karen Mathilde (11 år), Linnea (9 år) og Oliver (11 måneder).