Dette blir avslørt av et kraftselskap på Vestlandet som har valgt å gi kundene sine markedspris, varierende fra uke til uke, i hele januar.

Til sammen har kundene til Haugaland Kraft spart 18 millioner på januar-strøm, i forhold til landsgjennomsnittet for strømkundene i årets første måned.

Mens folk for øvrig på Vestlandet har fått sjokkpriser, mange over en krone/kWh i snitt på januar-regningen, er Haugaland kommet ned rundt 50 øre for kilowatten i de to siste ukene i januar, og 77 øre/kWh i snitt for hele måneden inkludert alle avgifter.

Langt under de øvrige

De øvrige vestlandsselskapene har valgt ikke å legge om til et pris-system der markedsprisen bestemmer hva kundene må betale hver uke i vinter. Strømkundene har i stedet fått en vilkårlig satt høy kraftpris i hele januar måned.

Haugaland Kraft fortsetter med samme systemet ut april, for å gi kundene «riktig» strømpris.

— Omlegging til markedspris har vist seg svært gunstig for kundene våre, sier administrerende direktør Bjørn M. Apeland i Haugaland Kraft, til Bergens Tidende.

Sammenliknes en kunde i Haugaland Kraft og en i Fjordkraft, begge med et januarforbruk på 3000 kWh, blir regningen som kommer fra Fjordkraft omtrent tusenlappen (930 kroner) høyere enn regningen fra Haugaland Kraft.

Ikke lenger landsdekkende

— I dagens unormale situasjon i kraftmarkedet har prisene i januar variert mer enn dobbelt så mye som de normalt gjør mellom billigste og dyreste leverandør over et helt år, sier Apeland til BT.

— Ordningen har ikke bare vært gunstig for kundene våre, også Haugaland Kraft har hatt positiv effekt av denne prisstrategien. For vår del betyr det at vi har fjernet risikoen ved kraftkjøp, sier han.

For hardt strøm-plagede bergensere, striler, hardinger og sogninger nytter det ikke å ringe til Haugesund og melde seg som strømkjøper i vinter:

— Vi har funnet det riktig ikke lenger å være landsdekkende leverandør av strøm, sier Apeland.