• Har de trukket seg? Oi! Da kan det jo kanskje bli... Nei, forresten, best ikke å si noe, sier torghandlerne Hansine Haaland og Pirjo Hannele Syrjänen når de før høre at både Gert Atle Gundersen og Arild Helland tar sine hatter og går fra Torget i Bergen AS.

De to kvinnene selger brukskunst og er med i utbryterforeningen Torgets Handel og Kulturforening. De er også blant torghandlerne som ikke har skrevet under på de omstridte kontraktene som krever oppmøte 100 dager i året for å få fast plass. Foreningen oppstod fordi ni torghandlere ikke ville godta at en måtte være medlem av Torghandlerforeningen for i det hele tatt å få stå på Torget. I mai ble den vedtekten fjernet.

Vanskelig tid

— Men du må ikke skrive at det er full krig her på torget. Det har vært en vanskelig tid, og det har tatt oss hele 18 måneder å få en dialog med styret i aksjeselskapet. Likevel så kan alt løse seg mandag, sier Haaland.

Fredag var utbryterne i dialog med styret for første gang. Da la Haalands forening frem et forslag om en bindingstid på 60 dager for de torghandlere som driver i litt mindre målestokk.

— Jeg hadde en deilig følelse etter det møtet. Det virket som om de lyttet på oss. Styret skal drøfte det på mandagens møte og så komme med et utspill til oss. Jeg er virkelig spent, sier Haaland engasjert, samtidig som en annen torghandler i nærheten sender et stygt blikk bak ryggen hennes.

Ingen isfront

— Hvordan er stemningen på Torget for tiden?

— Det er litt både òg. Men alle hilser og smiler. Det er ikke full isfront her, slik som en kan få inntrykk av i avisene, sier Syrjänen.

Susan Smallwood selger strikketøy like ved Rundetårnet. Hun er medlem av Torghandlerforeningen, og innrømmer at hun ikke helt forstår utbryterne. Men krig? Nei da!

— Det er ikke noe fiendskap her. Men jeg skjønner ikke helt at dette er noe å lage så mye styr for, sier hun.