• På slutten hørte jeg stemmer inni hodet. Jeg har fremdeles angst for små rom, sier Ronny Bekkenes. I over seks døgn var han isolert på en celle på seks kvadratmeter.

Ingen skal sitte lenger enn 24 timer i arresten på Bergen politikammer. Da Ronny Bekkenes satt i over seks døgn, var det fordi ingen varetektsceller var ledige.

— Etter ganske kort tid mistet jeg følelsen av tid. Jeg visste ikke om det var natt eller dag. Uvissheten er også ille. Jeg visste ingenting. Var bare helt alene, sier Ronny Bekkenes.

Smadret hus på Askøy

Han var med da et privat hus på Askøy ble smadret under en fest. Ungdommene var utstyrt med balltrær og økser. Skadene var omfattende. Sammen med fire andre ble han plassert i arresten, og ble der.

— Cellen er seks kvadratmeter. Det er en seng og en stol der. Ellers ingenting. Hvis du skal ha lyset av eller på, tenne en sigarett, gå på do eller spise, må du ringe etter en betjent. Den følelsen av hjelpeløshet som oppstår da er farlig. Du vil hevne deg på staten, samfunnet og politiet. Hatet bygger seg opp, sier han.

Bekkenes mener varetekten var en av grunnene til at han begikk nye kriminelle handlinger med det samme han slapp ut.

— Jeg dro til Askøy på fest og havnet i en slåsskamp, sier Bekkenes. Der bet han øret av motstanderen.

— Jeg drakk og hadde mye hat og aggresjon inni meg. Alt kom ut på feil tid mot en uskyldig person.

- Angsten kom tilbake

— I cellen er det veldig ekko. Du hører skrikene fra de narkomane som får abstinenser, og kvinnfolk som roper og sparker i døren. Samtidig går tankekjøret hele tiden. På slutten hørte jeg stemmer. Trodde folk banket på. Og når jeg våknet var jeg usikker på hva som var drøm og virkelighet. Jeg tror jeg var psykotisk, sier 21-åringen.

Ett år etter døgnene i arresten, ble han arrestert igjen. Da kom alt tilbake.

— Med en gang jeg så rommet fikk jeg angst. Alle bildene kom tilbake, og jeg fikk ikke sove om natten.

Han har ikke fått tilbud om psykologhjelp.

- Går bedre nå

-I en varetektscelle har du tv og bøker. Du blir luftet en gang om dagen og kan søke om å sitte med de andre. Isolasjon er forferdelig. Jeg unner ingen å gå gjennom det samme, sier Bekkenes.

Nå går det bedre enn det har gjort på lenge. Han er i jobb, trener og smiler ofte.

— Jeg kommer alltid til å bære det med meg. Fremdeles er jeg redd for små rom og å være alene, sier 21-åringen.

BEGYNTE Å HATE: - Problemet med varetekt og isolasjon er at hatet bygger seg opp. Du vil hevne deg på staten, samfunnet og politiet, sier Ronny Bekkenes <br/> FOTO: HELGE SKODVIN