• Jo flere vi vaksinerer, jo færre blir mottakelig for sykdom.

Det er også slik at vaksiner til alle fungerer som beskyttelse mot de svakeste, de som for eksempel ikke kan få vaksine fordi de har feil ved infeksjonsforsvaret, sier overlege Hanne Nøkleby i Folkehelsa TIL Bergens Tidende. Hun sier at selve hovedbegrunnelsen for at barn vaksineres er at sykdommer vil være farlige hvis de slippes løs.

Professor Lars R. Haaheim ved Universitets avdeling for mikrobiologi og immunologi beklager sterkt at foreldre ikke vil gi barna sine MMR-vaksinen.

_ Høy oppslutning om vaksineprogrammet er nødvendig for å hindre nye epidemier. Dersom under 90 prosent vaksinerer seg, kan infeksjonene få feste i befolkningen og spre seg, sier Haaheim. For andre sykdommer kan prosentsatsen være lavere, sier Nøkleby til BT.

MMR-vaksinen kom på slutten av 60-tallet, og har ifølge professor Haaheim nærmest utryddet meslinger i Norge.

— Nyutdannede medisinstudenter har knapt sett et meslingtilfelle. Det er ikke lenge siden alle disse meslinger, kusma og røde hunder var ganske vanlige for barn, men nå karakteriseres de som sjeldne. Vaksinene er nødvendig for å holde sykdommene på det nivået, sier Haaheim.

Også han ønsker å roe ned foreldre som ikke tør vaksinere barna sine.

— Forskningen som var referert i tv-programmet var bygd på særdeles tynne fakta som ingen seriøse forskere har sluttet seg til. Så det er ingen grunn til engstelse, sier Haaheim.