I 30 år har Wiggen importert fyrverkeri fra Kina. Han er selve veteranen i bransjen. Ingen har drevet med fyrverkeri lenger enn ham her til lands, og i mange år var Wiggen også bransjens største importør.

Men nå er det slutt.

— De siste årene har jeg opplevd fyrverkeribransjen som en forferdelig belastning. Det er ikke dette jeg lenger vil bruke livet mitt til, sier Hans Petter Wiggen til Bergens Tidende.

Beslutningen har modnet seg frem de tre siste årene. Etter en tøff periode med kreftsykdom, og at han på frivillig basis er blitt leder for Frelsesarmeens fengselsarbeid i Bergen, finner ikke Wiggen det lenger etisk forsvarlig å bli forbundet med en vare som kan påføre andre alvorlige skader ved uvettig bruk.I stedet går firmaet TUWI Wiggen over til import av kinesisk granitt.

Meningsfylt i fengselet

I stedet opplever han det som svært meningsfylt å bruke en kveld i uken på frivillig innsats for å gjøre livet for de innsatte i Bergen Fengsel lettere. I alt er 30 personer fra Frelsesarmeens 1. korps i Strømgaten med i fengselsarbeidet Wiggen leder.

— Dette har gitt meg enormt mye de to-tre siste årene, sier han.

Hans Petter Wiggen legger altså ikke skjul på at de mange personskadene på grunn av fyrverkeri har tatt hardt på.

— At mange påføres skader på grunn av uvettig bruk av fyrverkeri har sittet hardere og hardere i meg for hvert år som er gått. Det har gått på helsen løs når det skjer ting jeg ikke er herre over. Derfor er det en enorm lettelse at det nå er slutt i fyrverkeribransjen. Jeg ser frem til å slappe av på neste nyttårsaften, sier han.

Nei til forbud

— Ønsker du forbud mot salg av fyrverkeri?

— Nei, forbud mot varer folk flest vil ha, er ikke veien å gå. Problemet er ikke at fyrverkeri er farlig. Skadene oppstår når man bruker fyrverkeri i kombinasjon med alkohol. Et forbud vil bare føre til svartebørssalg, økt smugling og livsfarlig produksjon.

Når Wiggen i stedet satser på import og salg av granitt fra Kina, har han overlatt ledelsen av firmaet til ektefellen Turid. Den første granittlasten er allerede kommet sjøveien til Bergen, og TUWI Wiggen akter å bli en slags granittens REMA 1000.

— Ja, kall oss gjerne det. Kinesisk granitt er nemlig svært rimelig i forhold til annen granitt. Vi kan selge den til omtrent samme pris som skifer, hevder han.