Dette ble hevdet da rettssaken mot den 24 år gamle mannen startet i går. Jarle Olsen skal selv ha fortalt om forespørselen til andre innsatte i fengselet.

— Svært skremmende. Dette viser at min klients frykt for å bli utsatt for vold, ikke er ubegrunnet, sier mannens forsvarer, advokat Bjarne Ingebrigtsen.

To drapsforsøk

24-åringen fra Åsane er tiltalt for to drapsforsøk. Onsdag 24. april i fjor knivstakk han to personer på et busstopp i Flaktveitveien.

I retten nektet 24-åringen straffskyld. Han hevdet å ha handlet i nødverge.

— Det eneste jeg tenkte på var å komme meg vekk. Jeg var redd for å dø.

De to ofrene har bekreftet at de i flere timer kjørte rundt i Bergen på jakt etter tiltalte. Årsaken var at han hadde stjålet mobiltelefonen fra en felles venninne. Den ville de to ha tilbake.

Da de to mennene omsider fant telefontyven i en drosje på Flaktveit, begynte de å slå og sparke på bildørene. 24-åringen hevder han ikke forsto bakgrunnen for angrepet. Hans første innskytelse var at det måtte ha en sammenheng med hans vitneprov i den såkalte Åsane-saken.

Tvunget til å vitne

Tidligere samme år hadde nemlig 24-åringen blitt presset til å vitne i drapssaken. Han hadde informert sin egen far om et rykte som gikk i fengselet. Faren kontaktet en kamerat i politiet, som senere varslet etterforskningsledelsen.

— Jeg ble fylt av skrekk og uro da advokaten min fortalte at jeg måtte vitne. Dette miljøet er blitt så rått at folk som er løse i kjeften blir henrettet.

I fengselet ble 24-åringens løsmunnethet oppfattet som tysting. Han ble utsatt for drapstrusler både før og etter vitneprovet i lagmannsretten. Situasjonen var så tilspisset at 24-åringen selv ba om å bli overført til en lukket avdeling.

— Direktøren valgte å løslate meg, men truslene fortsatte. Jeg fikk høre at jeg skulle få en kule hvis jeg viste meg offentlig. Familien min ble oppringt på nattetid, biler stoppet utenfor huset vårt.

Takket nei

Det er ingenting som tyder på at basketaket som endte med knivstikking, virkelig hadde noe med vitneprovet å gjøre.

24-åringen mener likevel at frykten han følte var reell, og at han derfor ikke kan dømmes for drapsforsøk.

Under rettssaken hevdet han at de to fornærmede, heller ikke er mors beste barn. For å illustrere dette, fortalte 24-åringen at Jarle Olsen skal ha blitt bedt om å banke ham opp. Forespørselen skal ha kommet fra et av de to ofrene

— Jarle Olsen fortalte at han hadde takket nei, sa 24-åringen.

I retten bekreftet knivofferet at Olsen var en god kamerat, men nektet for at de to hadde hatt kontakt etter Åsane-drapet.

— Jeg har ikke hørt om dette, og kan derfor ikke gi noen kommentar, sier Olsens forsvarer, Helge Wesenberg.