Det avslører den første undersøkelsen som noen gang er gjennomført omkring bilisters reaksjon når de møter barn som går alene på veien.

I løpet av årets ni første måneder er fem barn under 14 år drept i trafikken her i landet. Tallet er lavere enn tidligere år, opplyser Trygg Trafikk til Bergens Tidende.

215 personer over 15 år er trafikkdrept til og med september i år. 58 av dem var i aldersgruppen 14 til 24 år, 110 i gruppen 25 til 64 år, og 47 over 65 år.

I fjor omkom 20 barn(under 15) i trafikken og hele 956 ble skadet ifølge Trygg Trafikk.

Avslørende for Ola bilist

— Vi har mange undersøkelser omkring barns oppførsel i trafikken. Nå har vi fått den første undersøkelsen som viser hvordan bilistene reagerer når barn enten er alene på veien, sammen med andre barn eller med en voksen, sier forsker Liv Øvstedal ved Sintef Bygg og Miljø til Bergens Tidende.

Og data som Sintef nå legger frem, på oppdrag fra Vegdirektoratet, er avslørende for den norske bilisten: - Det er direkte oppsiktsvekkende at bilistene stanser langt sjeldnere og bare kjører når barn står alene ved fotgjengerovergang enn når barnet er sammen med en voksen, sier Øvstedal.

Dette reaksjonsmønsteret fra bilistene er den ene av konklusjonene som kan trekkes etter Sintef-forskernes videofilming av i alt 1876 barn i trafikken.

Bryr seg ikke om ett barn

— Ved gangfelt stoppet flest bilister for barn i følge med en voksen. Deretter viser vår dokumentasjon at også mange bilister stoppet når flere barn sto ved fotgjengerovergang, mens langt de fleste bare kjørte når ett barn sto alene. Det er oppsiktsvekkende funn, sier hun.

— Ved to av de videofilmede episodene oppsto en kritisk situasjon for barn i gangfeltet, sier Øvstedal.

— Vi fant ut at barn i seksårsalderen er veldig regelstyrte. De blir nærmest handlingslammet dersom noe uforutsett skjer, og har problemer med å lese trafikkbildet. Dersom de får grønt lys krysser de veien i gangfeltet uten å seg seg om. De stoler blindt på at bilistene også følger trafikkreglene, sier Øvstedal.

Åtte-åringene

Forskerne kommer, på bakgrunn av funn fra videofilmen, med flere advarsler:

— De barna som er mest utsatt i trafikken er aldersgruppen åtte til ti år. De begynner å føle seg trygge og følger ikke reglene så nøye.. Dessuten er de vimsete og uforutsigbare, sier Øvstedal..

Sintefs videofilming avslørte også at særlig gutter i åtteårsalderen er et klart faresignal for bilistene. Det viste seg i undersøkelsen at gutter i denne alderen krysset veien på rødt fem ganger så ofte som jenter.

Sintef-forskerne er ikke i tvil om hva konsekvensene bør bli:- I tråd med nullvisjonen ( ingen dødsulykker på veiene red.anm.) bør vi ha en fartsgrense på 30 km/t overalt der det er fotgjengerfelt, sier Øvstedal.