• Noen ansatte i kommunen har jobbet litt dugnad i helgen og på kvelden for å få dette til.

Men det kan ikke være ulovlig, sier rådmann Lars Atle Skorpen Hansen i Os. Han kommer ikke til å føre utgifter til Kypros-turen i kommunens regnskap.

Rådmannen er oppgitt over kritikken mot de to helsereisene til Kypros denne høsten.

— Jo mer vellykket det ser ut til å bli, jo mer irritert er enkelte kritikere, sier han. Ifølge rådmannen er utgifter til annonsering, markedsføring, organisering og reise for helsepersonell dekket av egenbetalingen. Siden reisene selges gjennom Os Reisebyrå, er det de som har ansvaret for regnskap og revisjon.

— Kommunen har ingen utgifter til dette, sier han. Hvorvidt det er en kommunal oppgave å organisere Syden-reiser overlater rådmannen til politikerne å bestemme.

Både Røde Kors og Sanitetsforeningen på Os er medarrangør av turen og har jobbet med å tilrettelegge aktiviteter på Kypros. I tillegg har en tidligere Star Tour-ansatt, som den ene delen av året bor i Os, det andre på Kypros, uten betaling bistått kommunen.

— Dette prosjektet er et glimrende eksempel på hva vi kan få til når det offentlige samarbeider med private, sier Os-ordfører Terje Søviknes. Helsereiser til Syden er hans «baby». Det var i økonomiplanen for 2001-2005 Frp-ordføreren fikk lagt inn penger til prosjektet. Det var ikke et valgkampløfte, slik BT er kommet i skade for å skrive tidligere. Målet var først å frakte eldre til Syden på kommunens regning. Men trusselen om store budsjettunderskudd satte en stopper for det. Som et alternativ startet arbeidet med egenbetalte ferieturer til Kypros. De to 14-dagers turene til rundt 5000 kroner ligger an til å bli svært populære.

— Vi har lagt inn en liten administrasjonsressurs, men den dekkes av egenbetalingen, sier Søviknes.

Han mener årsaken til at tilbudet fra Os er blitt såpass rimelig er at kommunen har chartret et helt fly og et hotell på Kypros.

— Det er fritt for alle å arrangere slike turer. Hvis andre mener de tilbyr bedre kvalitet enn oss er det helt greit. Vi har ønsket å tilby reise som eldre flest kan ta seg råd til, sier Søviknes.

Han sier at flere av dem som har meldt seg på Kyprosreisene aldri tidligere har vært i Syden.

— Jeg mener fremdeles dette er en kommunal oppgave, fordi helsereiser er helseforebyggende.

I oppstartingsfasen tror jeg det kommunale engasjementet er viktig. Men om det er Os kommune som skal stå som arrangør i fremtiden, får vi vurdere, sier Søviknes.