• Påstandene om at det går mot ny kraftkrise og sjokkpriser på strøm kommende vinter bygger på totalt gale forutsetninger, sier rådgiver Ole Haugen i Energibedriftens landsforening (EBL) til Bergens Tidende.

— Vi tapper slett ikke vann fra magasinene for å pøse ut kraften til utlandet. Det er en gedigen misforståelse, sier han.

Onsdag sendte NVE ut en pressemelding der det het at norske kraftverk nå eksporterer kraft. Energiminister Einar Steensnæs (KrF) varsler i Dagbladet fredag «pisk mot kraftprodusentene». Medlem av energikomiteen Ingvild Vaggen Malvik (SV) sier at «Stortinget bør stoppe vanviddet».

— Er det grunnlag for slike politiske reaksjoner?

— Den kraften som nå produseres er i all hovedsak fra uregulerte kraftverk. Dette er vann som ellers ville gått i havet uten å produsere strøm.

Og et slikt alternativ kan da ikke være meningen at vi skal velge i dette landet, sier Haugen.

Bergens Tidende har sjekket kraftproduksjonen fra mai 2000 og frem til mai 2003. Ikke siden sommeren 2001 har kraftverkene i Norge produsert mindre enn våren 2003.

Også NVE avviser at det er grunnlag for å spå kraftkrise til vinteren, med bakgrunn i dagens magasintall: - Våre analyser viser at det kan bli en komfortabel situasjon til vinteren sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal.