Bergen bygges tettere

Fortetting er tingen nettopp nå. I disse dager bygges mange nye boligblokker i etablerte boligmiljø i og omkring Bergen sentrum. Men er det opp til private utbyggere å planlegge den kommende utbyggingen langs Bybanen? Eller er det en kommunal oppgave?

Flere bildeserier

På Grungen, hos arkitektene

Bestefar Leif Grung bygde hytten og båthuset. Far Geir Grung tegnet Huset på kaien. Nå lurer Tai Grung, tredje generasjon arkitekt i familien, på hvordan hun skal sette sitt preg på landstedet på Radøy.

Byggjer for milliardar

Ambisjonen til Odda om på ny å bli ein turistmagnet er i ferd med å bli innfridd. Det skjer fordi investorar i oljebyen er blitt hekta på Røldal.

Se Frieles sommerparadis

Billedkunstner Bodil Friele averterte i 12 lokalaviser før hun fikk tak i tidsriktige steinheller. Den gamle husmannsplassen, som har vært familiens sommersted i 20 år, skal få være mest mulig som den var i farne tider.

Bord, dekk deg

Fedrene filmer serviettbrettingen og mødrene har hovedregien. Ingenting overlates til tilfeldighetene når konfirmasjonsbordet skal dekkes. Vi gir deg tipsene til hvordan du kan gjøre det.

Råflott i Rådalslien

Norsk skole er ikke bare sorgen. Når dørene åpnes på Rådalslien skole til uken, kan elevene boltre seg i den kanskje flotteste skolen i hele bergensregionen.

Hos Åshild Ulstrup

Tolv år gammal sat Åshild Ulstrup på svaberget og dikta og drøymde om livet utanfor Valen. No har den pensjonerte NRK-journalisten flytta tilbake til heimbygda, til ny hytte ved same svaberget.

Fornyelse med list og lempe

Det tar lang tid å pusse opp et gammelt borettslag. Enda lengre tid tar det å få flertall for prosjektet. Bare spør styreformannen i Storåsen borettslag.

Etterlyser boliger og grønne lunger

153 ledige sentrumstomter kan bli både hus og grøntarealer, konkluderte Anne-Kathrine Vabø og Bente Beckstrøm Fuglseth. Tre år senere er det fremdeles nesten bare biler som bor der.

Designet for fremtiden

Hotelldirektør Arne Olav Haugen synes hotellbransjen er for konservativ. Hos han er det både rødt og svart, moderne og klassisk på en gang.

Nytt og gammelt

Helge Hansen og Elisabeth Halvorsens hus består av to deler. Et tradisjonelt trehus fra 1905 og et moderne tilbygg fra 2005.

Avdekker gammel fjellhage

De har det travelt, damene fra Hagelaget Os. Søndag er det hagefest på Moldegaard, og da vil de vise fram mest mulig av den nyskapte fjellhagen.

No opnar Bjerkebæk

Ein lang, grå betongvegg reiser seg mot Nordsetervegen på Lillehammer. Døra midt på veggen er porten inn til forfattaren Sigrid Undset sitt rike.

Vil gjera Fantoft hip og heftig

Studentbyen på Fantoft kan kvitta seg med sitt negative rykte ved hjelp av ny arkitektur, meiner studentar ved Bergen Arkitektskole og læraren deira Espen Rahlff ved 3RW Arkitekter.

Historisk veggdekor

Bygningsvernarane la vekt på rett restaurering av vindauge, lister og av dører. Tapetane var det ingen som brydde seg om. Men så tok Else Rønnevig affære.

Lokka av draumen om havet

Solund-rådmann Rolf Bjarne Sund bur i båt. Kystkommunen opplever no fleire tilflyttarar enn på lenge, faktisk så mange at dei slit med å skaffa nok husvære.

Partyhøyden

- I perioder blir vi vekket hver eneste natt, og vi vet alt om naboguttenes kjærester. Vi rømmer på landet så snart min datter er ferdig på skolen, jeg orker ikke dette nattebråket lenger.

Kule kometer - se bilder

At møbeldesignerne Atle Tveit og Lars Tornøe alt har ni produkter på markedet, gir de designprofessor Dave Vikøren mye av æren for.

Black magic woman

- Hjemmet mitt er ikke så veldig fint, men jeg trives godt. Det er min smak og koselig. Velkommen, sier Portia Fairchild med sitt fantastiske, brede smil.

Sykehus ble sunne hus

Området der Rikshospitalet holdt hus bak stengte murer fra 1883 til 2000 er nå åpnet for en grønn og miljøvennlig boligoase midt i Oslos hjerte. Denne uken fikk Pilestredet Park Statens Byggeskikkpris.

Mikkels lyse idé

Etterspørselen etter papirlampene til Mikkel Bedason Kolstad er såpass stor at tiåringen har bestemt seg for å spare til hus.

Svever over Åsane

På det som må være den bratteste tomten i Åsane, har Mona Haaland og familien flyttet inn i et langt, smalt hus.

Arena for lagspel

I VIP-romma på Fosshaugane Campus har medieelevane undervisning. To etasjar under trenar fotballspelarar og pensjonistar side om side.

Bergen bygges tettere

Fortetting er tingen nettopp nå. I disse dager bygges mange nye boligblokker i etablerte boligmiljø i og omkring Bergen sentrum. Men er det opp til private utbyggere å planlegge den kommende utbyggingen langs Bybanen? Eller er det en kommunal oppgave?

Heime hos Ikea

Det var her møbelgiganten blei unnfanga. Her klipte Ingvar Kamprad navlestrengen i 1958. Framleis er den vesle byen Älmhult i Småland sentrum for all Ikea-aktivitet.

Designbase Dale

Før de flyttet fra Paris til Dale i Sunnfjord, solgte designerparet Birgitta Ralston og Alexandre Bau nesten alt de eide.

Hedret for «Tømmermenn»

Svein Petter Knudsen og Trond Atle Næsse fra Bergen kom ikke på topp treplassering under Bergen Wood Festival, men fikk likevel heder fra dommerne for sitt «originale og friske» verk «Tømmermenn».

Littas vinnerhage

Litta Olsen mener hageinteressen hennes er genetisk betinget. Og som sin far har hun nå vunnet premie for hagen sin.

Antiminimalisten

Kulturarbeidar Fridtjov Urdal deler hus med 173 bilete, 80 hyllemeter bøker, antikvitetar og snurrepipperier, og ein svart katt som drep skjorer.

Ny nostalgi

Smaken av syrlig rabarbra dyppet i sukker. Duften av markjordbær tredd på strå. Kilingen i magen når man hoppet i høyet. Møbelmessen i Stockholm sist uke ble et stevnemøte med nostalgien.

Blikkfang over Birkelundstoppen

- Vi synes vi var heldige som fikk kjøpe denne tomten. Med en slik beliggenhet, måtte vi bygge et spesielt hus, sier Endre Laastad, Han med det hvite og brune huset rett over den første Sædalstunnelen.

Helledussen for et hus!

Det moderne huset til Lisbeth og Per Arne Aadland har en hovedkropp som et tradisjonelt, langt, smalt vestlandshus. Svalgangene utenpå er i glass og steinheller.

Det livnar litt i lundar

Dei små fargesprakande kjempar seg opp av snølaget og opnar seg forventningsfullt mot dei enno tynne solstrålane. Det vårast i Arboretet og Botanisk hage på Milde.

Den levende hagen

I familien Andersen/Gjesdals hage i Alvøen kan både to- og firbeinte gå på smale stier, bade i Småvannet og glede seg over at noe blomstrer nesten hele året.

En designer skaper sitt hjem

I Oleana-designer Solveig Hisdals hjem er det Oleana-fargene korallrød og grønn som rår. På 87 kvadratmeter har hun skapt sitt fargesterke, funksjonelle fristed.

Lågmælt design frå stillferdig stjerne

Når han skal dekka våre kvardagslege behov, vil han gjerne gjera det på ein stillferdig men overraskande måte. Den japanske møbel- og industridesignaren Naoto Fukasawa var heidersgjest på møbelmessa i Stockholm i sist veke.

Forandring fryder fruen

Til og med katten Kurt Nilsen matcher hjemmet og Maj-Britt Hammersland perfekt. Fruen i huset elsker simpelthen å pusse opp og klør i fingrene etter å style når hun er hjemme hos folk.

Sommar i Fridtjof sitt rike

I Balestrand ferierer ein blant drakar. På andre sida av fjorden sit Fridtjof den frøkne og passar på at alt går rett føre seg i det som ein gong var hans rike.

Vill idé søkjer investor

Fleire tenkte same tanken, men det var Reidar Eikemo som hadde mot til å seia det høgt: Hardanger Hotell bør byggjast opp att. Med hotellet som trekkplaster, kan Odda på ny bli eit attraktivt reisemål.

- Rådhuset er fint

Kjersti Nerseth, Bergen Arkitektforenings ferske leder, vil bruke sine to lederår på å finne ut hvorfor byen er som den er.

Møblert minnebok

Eksotisk fuglekvitring og dyreskrik er morgenrutine på badet hos Kristin Helle-Valle. Etter en regndusj og litt jungelstemning på CD, er sjefen for Hauge-Tveitt-jubileet klar til innsats.

Over Nordåsvatnet

Himmelen er nær og utsikten storarta. I tillegg har dei som bur i dette huset nærkontakt med skogen, frå alle rom.

Nye linjer i gamal by

Det er ikkje mykje att av Palast der Republik. Skjelettet av DDR si gamle høgborg symboliserer at det er ei ny tid i den tyske hovudstaden.

Black magic woman

- Hjemmet mitt er ikke så veldig fint, men jeg trives godt. Det er min smak og koselig. Velkommen, sier Portia Fairchild med sitt fantastiske, brede smil.

- Formforvirret og selvopptatt

Sivilarkitekt Bård Helland vil ha med bygningsrådet i Bergen til Sveits. På en studietur som kan inspirere bergenserne til å satse på formsikker samtidsarkitektur.

Pynt skal det være

Liksomdiamanter, høye vaser og fargete glass er noe av det vårens festbord kan inneholde. Eller hva med å invitere til hagefest med et froskebord?

Snart skin det sol!

Vil du møblera litt annleis utandørs enn naboen, er det fullt mogeleg, men du må kanskje gjera ein litt større innsats for å få tak i møblane.

I hagen ved fjorden

Når det er stille og måneskin, går Rannveig og Roald Søreide til bestefarstøa i hagen. Der kveikjer dei lys, tenner i peisen og ser utover Dalsfjorden.

Arkitektur som sel møblar

Eigentleg handlar det mest om stolar her hos Vitra. Men det er først og fremst arkitekturen som årleg trekkjer 70.000 menneske til møbelfabrikken heilt sør i Tyskland.

Livet på balkongen

For syv år siden fikk beboerne i Vadmyra Borettslag egen innglasset balkong. Ti blokker i Loddefjord. 551 leiligheter. Alle har valgt sin egen vri. Hva har de der?

Assortert boligblanding

Slik bygges bolig-Bergen akkurat nå: Ved hjelp av en salig blanding. Noe er moderne, mye er tradisjonelt. Bli med til Råstølen, Apeltun, Godvik, Ulset, Hylkje og sentrum.

Sommer i betongbyen

Det er stille i murkolossen. Fantoft Studentby har gått i sommerdvale, noe som gir fine ferieforhold for dem som velger å bli.

Borna badar i funksjonalisme

På ein vanleg dag i Kladden barnehage er det like naturleg å ta seg ein dukkert som å baka brød. Den nye, funksjonelle barnehagen i Godvik set borna i sentrum.

En hemmelig hage

Den ligger på den grønne øyen ikke langt fra grensen mellom Radøy og Lindås. Skjult for de fleste, men en åpenbaring for dem som vet om den.

Fordums fornemmelser

Kontoret til Johan Fredrik Kroepelien kan lett forlede førstegangsbesøkende til å tro at serveringen av pjolter og sigarer er like om hjørnet.

Nytt liv i eit lite stykke Noreg

Med «stjernestopp» hos Fylkesbåtane, kaiplass til mange og spanande planar, håpar dei som no jobbar og slit at mange tek turen til Skjerjehamn og Bjorøy neste sommar.

Kabuso, Kabuso, Kabuso

Nei, dette er ikkje lyden av ei russisk drikkevise. Det er namnet på det nye kunsthuset i Hardanger. Tusenårsstaden i Hordaland som har materialisert seg i glas og betong.

Det nye jærhuset

Naturen kjem nesten inn i stova til Jan Størksen. Midt i det flate jærlandskapet har han og familien bygd sin nye base.

Som hjemme hos bestemor

Et kafébesøk i nostalgiske omgivelser kan gi deg akutt lengsel etter ekte vaniljeis, hjemmelaget ripssaft og stekte torsketunger i rømmesaus.

Et ungt byggverk

Terrasse med parkett og en veldig original vask. Hytten til de unge arkitektene og tømrerne i Gamle Nøstegaten er ikke helt som andre.

Murvillaens muligheter

Etter syv ukers intens oppussing flyttet familien inn. Tre år senere er nesten alt på stell. Men nå kvir eierne seg til å bli helt ferdige.

Sommer-husets arkitekt

Familiedramaet Sommer går sin seiersgang på danske og norske TV-skjermer. La oss hilse på arkitekten for det hele; scenograf Anne Mette Bo Drivsholm!

Som skapt for å bli Bien Bar

– Dette er jo ein bar! Vi såg det med ein gong vi kom inn i rommet. Dei som bygde Bien Apotek i 1939 må ha tenkt at apoteket ein gong skulle brukast på denne måten, seier Gard Haugland.

Geir Grungs nyslipte diamant

På Nesflaten, 20 minutts køyring frå Røldal, ligg Geir Grungs kanoniserte kraftstasjon. I vinter vart messa på kraftanlegget seld og tilbakeført til fordums prakt, tilført ein dæsj nymodernitet og omgjort til hotell, signert stavangerarkitektane Helen & Hard.

Byggjeboom på Vossevangen

Folketalet i Voss går ned, men på Vangen byggjer dei som aldri før. I løpet av få år blir det bygd fleire hundre nye leilegheiter i Voss sentrum.

Bygget for barna

Småbarnsfamilien Graff trengte mer lys og plass. Løsningen ble et tilbygg i sterk kontrast til deres tomannsbolig fra 1950-tallet.

En smak av Persia

Et hjem med orientalske buer, persiske bønnetepper, krystall og tekanner - ikke i Østen, men på Nygårdshøyden.

Eit Mekka for moderne arkitektur

Dei er over alt. Kor vi snur oss, ser vi dei moderne bygga. Nye hus i glas, tre og betong dominerer, ikkje berre i dei mest urbane stroka av Vorarlberg. Her har dei flate taka teke bustad også midt i møkalukta.

McDesigntrøbbel

Danske designklassikere skulle gjøre McDonald's image mer spiselig, men så kjøpte hamburgerkjeden inn kopier.

En oase for trivsel

Første etasje i Vestas lokaler i Fyllingsdalen har gått fra å være en svær jungel til å bli en oase for trivsel.

Huset med det lure i

De som bygde sammen to gamle hus i Bernhard Meyers vei på 1880-tallet, var lykkelig uvitende om hvordan bygningene skulle bli omkalfatret drøyt hundre år senere.

Siste års beste bygg?

Ikkje uventa er operaen i Bjørvika nominert til den store europeiske arkitekturprisen. Det er også ni andre norske bygg som er tekne i bruk dei siste to åra.

Befaring i Bloggeland

Daglig klikker 1600 personer seg inn på interiørbloggen til en firebarnsmor på Landås. For å få siste nytt fra hjemmefronten.

Stol på sommeren

Ut med plasten, inn med aluminiumen! Det er det de tenker, alle de hagemøbelhandlende som nå gjør årets innkjøp.

Dyre drømmer

Luksuriøst sengetøy er trendy. En bergenskvinne bladde opp 30.000 kroner for tre enkle sengesett.

Et hus med utsikt

Luca Rossi hadde et krav da han og kjæresten Marit Jordal skulle finne et felles hjem. Han ville kunne gå naken ut og slå lens.

Malmø kler seg om

Kjeledressane har stempla ut. Nyrike medelsvensson flyttar inn på Vastra Hamnen i Malmø. Kockumskranen, som raga over det gamle skipsverftet, er erstatta av eit nytt landemerke, skyskraparen Turning Torso.

Hus gir identitet

Bedriftene i Vorarlberg kappast om å kapra dei mest populære arkitektane når dei skal byggja nytt. Millenniumsparken i Lustenau er full av bygg som vil vera merkevarebyggjande.

Tomteselskapet krev kvalitet

Bergen Tomteselskap selde nyleg tre bustadfelt i Vindharpevegen på Råstølen. Det var ikkje prisen som avgjorde salet, men utbyggjaren sin vilje til kvalitet.

Nytt liv på en husmannsplass

En ti-ords annonse om et nedlagt småbruk i Jondal var nok til å pirre Frederick Schaefers interesse. Det ble et prosjekt. I dag er det sommersted for ham og konen Else.

For studentens velvære

Etter jul får studentene ta i bruk det nye Studentsenteret i Bergen. Det påkostede nybygget er monumentalt utenpå, og lekent inni.

Antikvitetar og snurrepiperier

Antikvitetsekspert Ellen Ørnes har flytta inn med mann og born i den gamle politimeisterbustaden i Kragerø. Her har dei 300 kvadratmeter og ein eigen politistasjon å boltra seg på.

Felles for studenten

Tietgenkollegiet og Bikuben er blant dei mest i iaugefallande og omtalte nybygga i bydelen Ørestad. Begge er bygde for studentar.

I ferjeparken

Midt i eit dundrande trafikklandskap, har Statens vegvesen skapt små to parkar på kaikanten.

Rimelig stilig

Anette Fagertun er utstyrt med sikker smak og stor sans for skattejakt. Slik har hun skaffet familien et stilig retro-hjem for en billig penge.

Kvilestad ved Flytande Bjørn

Vasstun lyser gult ved enden av Sandvinvatnet, nett der som elva Opo tar spranget ned mot Odda. Den gamle aldersheimen er blitt gjestehus. Og restauranten er oppkalla etter elva. Frode Grytten si elv.

Tar braintrain til downtown

København er midt i ei kraftig byfornying. Ikkje berre reiser det seg ein ny by langs hamna. Ein heilt ny bydel tar form mellom sentrum og flyplassen.

Arven etter Arneberg

Elsero, villaen Arnstein Arneberg tegnet for fabrikkeier Mustad, sto tom i 20 år. Nå er den på vei tilbake til fordums prakt.

Finland krydrar Festspela

Nei, det var ikkje årets Grand Prix-vinnarar som kom til Grieghallen for å representera Finland sist veke. Naboane der aust køyrde safe, dei sende heller Alvar Aalto og Marimekko.

Eit levande museum

Barn som kjem heim til Torstein Hatlevik synest han har det veldig fint. Dei lurer óg på kor han bur på skikkeleg.

Gloss på Voss

Absolutt alt fra merkelappene i klærne til det spesialbygde interiøret matcher i den nye konseptbutikken til Kari Traa på Voss.

Elvis forever!

Omgitt av velurmøbler, plastpalme og kokosduft har Elvis fått sitt bergenske Graceland i Steinkjellergaten.

Griller i hodet

Det er på tide å børste støv av grillen igjen. Med riktig tilbehør blir grillingen lett som en bris.