I helgen fant Aftenblad-leser Aase Moe en klase egg fra brunskogsnegl under en søppelsekk i hagen (se bildet). I tiden framover starter den forhatte hagefienden sin reproduksjon for fullt.

- Slutten av august og hele september er høysesong for sneglenes egglegging, og de tidligste kan nok allerede nå være i gang, forklarer sneglforsker Arild Andersen, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Mørkt og fuktig

Hver klase kan inneholde mellom 20 og 50 egg.

- Hvor mange klaser hver enkelt snegl kan produsere, varierer. Men det er ikke uvanlig at de totalt kan legge så mye som 400 egg, sier Andersen.

Ifølge professoren foretrekker sneglen å skjule eggene sine på mørke steder den enkelt kan komme til på.

- Alt som ligger på bakken, som plankebiter, sekker og steiner, er perfekte skjulesteder. Fuktighet er også nødvendig for at eggene skal trives, forteller Andersen.

Kokende vann

Han tror hageeiere kan spare seg for mange bekymringer neste vår og sommer hvis de leter etter sneglegg i tiden framover.

- Hva bør hageeierne gjøre med eggene de finner?

Slik går hun til krig mot brunsneglenHver morgen og kveld klipper hun hodet av minst 6-7 stykker. Slik holder hageentusiasten brunsneglene i sjakk.

 

- Legge dem i en bøtte og helle kokende vann over. Da sørger man for at eggene ikke overlever, sier Andersen.

NB: Det heter seg at kjært barn har mange navn. Dette gjelder også denne ikke fullt så kjære sneglen, som blant annet er kjent som iberiaskogsnegl, iberiasnegl, kannibalsnegl, spansk vegsnegl, drapssnegl, mordersnegl og brunsnegl. I 2011 ble det imidlertid vedtatt at det offisielle navnet på den brune plagen er brunskogsnegl, skriver Bioforsk Plantehelse på sine hjemmesider.