• VÅTT BADEROM: En utett rørgjennomføring på dette badet har ført til skader på både vegg og gulv.

    FOTO: ANTICIMEX

Hus fra 1965-1985 verst

En undersøkelse foretatt av Norges Takseringsforbund viser at det er flest feil og skader ved hus som er bygget i perioden fra 1965 til 1985.

Nesten en tredel av husene fra denne perioden har skader eller feil. Men heller ikke nye hus er perfekte. Ett av ti hus bygget etter 2006 har mangler, viser den samme undersøkelsen.

- Det kan være flere årsaker til at hus fra midten av 1960-tallet kommer dårligst ut, sier president Ottar M. Skare i Norges Takseringsforbund.

Ny kjellertrend

Han trekker frem trenden med å innrede kjellere som den mest nærliggende forklaringen.

- Før 1960 var det ikke vanlig å bruke kjellere til boligformål. De ble gjerne brukt som lagringsplass for ved og poteter. Fra tidlig på 1960-tallet ble det mer utbredt å innrede kjellerne. Dermed måtte de isoleres på en annen måte. Hvis det ikke ble gjort skikkelig, oppsto det fukt- og sopproblemer, sier Skare.

En undersøkelse foretatt av SINTEF og Byggforsk på 1990-tallet konkluderte med at byggherrene måtte bli flinkere med å isolere den kalde siden av kjellerveggene, altså utvendig.

Slurv med fuktsperrer

- Det har tatt tid å tilegne seg nødvendig kunnskap om dette. Det har vært litt slik at man bygget veien mens man gikk. Det var derfor ikke unaturlig at det ble begått feil underveis når nye byggmetoder ble tatt i bruk, sier presidenten i Takseringsforbundet.

FOTO: ANTICIMEX

 

Tidlig på 1970-tallet var det derfor ikke uvanlig med fuktige kjellere. En gjengangerfeil var slurv med fuktsperrer mot gulvet.

Mange av husene fra perioden 1965 til 1985 er over førti år gamle. Skare mener derfor ikke det er unaturlig at det oppstår feil ved noen av dem.

- De begynner å vise aldringstegn. Dette gjelder gjerne særlig drenering og rør, sier han.

Enklere før

Tilstanden til hus bygget før 1965 er faktisk bedre.

- Konstruksjonene var enklere i gamle dager. Da bygget man gjerne hus det blåste tvers gjennom. Dermed var faren for fukt mindre enn i dag, forklarer Skare, som selv er takstmann.

Les også

UTSATTE DRAGERE: Her må du få satt på beslag. Ellers vil disse bærebjelkene råtne utenfra, sier bygningsinspektør Tor Erik Rasmussen til huseier Bjarte Birkeland.

Hvert fjerde hus har alvorlige skader

Løse ledninger, fulle takrenner og dårlig ventilasjon er dommen her.

Les også

- Boligkjøperne må få vite mer før de kjøper

Dag Ellefseth tapte en halv million.

Mer urovekkende er det at medlemmene i Norges Takseringsforbund finner forbausende mange feil i bolighus som er reist i nyere tid, etter 2006.

- Hvis det slurves med byggforskriftene, og det bygges feil, får det konsekvenser. Sjuskes det, oppstår det også vedlikeholdsproblemer tidligere enn normalt, sier presidenten i Norges Takseringsforbund.

Dårlig utført arbeid

Slurv og dårlig utført arbeid var årsaken til feil og mangler ved nesten ett av fire hus som er med i undersøkelsen til takstmennenes forbund. Elde og slitasje utgjør en like stor andel.

Anticimex har de siste årene foretatt mer omfattende undersøkelser av norske boliger. I alt 15.000 hus er inspisert. Informasjonen er systematisert i ti punkter, og i noen av dem ser en igjen de samme trekkene som Norges Takseringsforbund på viser for boliger som er oppført mellom 1965 og 1985.

Les også

Dette badet er splitter nytt. Nå må kjøperne ut med 175.000.

- Er bygget med alvorlige og grunnleggende feil.

Les også

Jane Sverdrupsen

Kjøpte bad med
vann i veggen

Jane brukte ett år på å vinne frem mot selgers forsikringsselskap.

Bjarte Birkeland bor et i 1980-tallshus på Skjold, men eneboligen hans er uten kjeller.

- Det er definitivt hus med kjeller som er mest utsatt for fukt, sopp og råte, sier boliginspektør Tor Erik Rasmussen fra Anticimex.

Til gjengjeld finner han en annen klassisk byggfeil fra denne perioden: Manglende luftgjennomstrømning og ventilasjon på et våtrom.

- Det gjelder å være på vakt mot sånne ting. Ellers kan det fort oppstå kondensskader, sier Rasmussen.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Bolig-old

Bilder

FEIL DRENERING: Det er ikke drenert forskriftsmessig inntil dette huset. Grunnmuren er også for dårlig. Konsekvensen er fuktskader. FOTO: ANTICIMEX