Har du persienner eller markiser med snor? Da bør du vurdere om snoren som henger fra persiennene eller rullgardinen er for lang. Spesielt hvis du har barn, primært små barn. 

Persiennesnoren bør henge minimum 150 cm over gulvet, og det bør ikke være mulig å lage løkke av den.
NTB scanpix

- Vær obs der barn leker, og selvfølgelig på barnerom. Det er rapportert om ulykker fra flere land, sier Arne Eidal, sekretariatsleder i bransjeforeningen Solskjermingsforbundet.

Er snoren dobbel, kan barnet få hodet mellom de to snorene og bli kvalt.

- Hvis man har denne typen produkter, vil jeg anbefale at man tar kontakt med leverandør for råd og løsninger. Da kan man gjøre utstyret barnesikkert, sier Eidal.

- Flere alvorlige hendelser

En ny standard for solskjerming er innført i Norge, NS-EN-13120. Standarder er frivillige å følge, men Solskjermingsforbundet har bestemt at alle innvendige solskjermingsprodukter som selges av deres medlemmer, må ha snor som henger minimum 150 cm over gulvet.

For medlemmene i Solskjermingsforbundet gjaldt reglene fra 4. september i år.

Det skal heller ikke være mulig å lage løkker av snorene som henger fra for eksempel persienner.

- Det er helt uakseptabelt at det kan skje, man må gjøre alt man kan for å forebygge ulykker. Forbundet ser på det som sin aller viktigste oppgave, å tilføre medlemmene kompetanse på kvalitet og sikkerhet, og vi gjør en rekke tiltak for konkret å nå det målet, sier Eidal i Solskjermingsforbundet.

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) er kjent med flere alvorlige hendelser med barn som har blitt hengende fast i snorer til rullgardiner, persienner og lignende, og er positive til sikkerhetsstandarder.

 • I 2011 døde en fire år gammel jente i Tromsø etter å ha blitt kvalt av en persiennesnor, skriver tv2.no. De omtaler ulykken i forbindelse med at tre år gamle Kristine fra Målselv kommune fikk en persiennesnor rundt halsen under lek, og hoppet fra en vinduskarm med snoren rundt halsen. Det gikk fint med Kristine.
 • I 2014 ble engelske Sophie Allen (2) kvalt av en persiennesnor. Hun døde.
 • I 2008 ble en amerikansk jente (1) kvalt til døde etter å ha hengt i en gardinsnor. Snoren hang fra en liftgardin fra Ikea, skriver Nettavisen.
 • I 2012 døde en jente (2) etter å ha viklet seg inn i en gardin- eller persiennesnor i England. Jenta var ifølge britiske medier datteren til en norsk milliardær bosatt i London, skriver tv2.no.
 • I Stavanger ble Samuel (3) nesten kvalt av en persiennesnor i barnehagen i 2009. Han hadde klatret opp i vinduskarmen, surret persiennesnoren rundt halsen to ganger, og hoppet ned fra vinduskarmen. Tærne hans nådde gulvet. Han skal ha vært heldig som kom fra det med livet i behold.
 • I en barnehage i Kongsberg ble William, også han tre år gammel, hengende i en persiennesnor i 2010, men slapp uten alvorlige skader. De ansatte i barnehagen fikk ham løs, og utførte førstehjelp, ifølge Laagendalsposten.

Slik gjør du persiennene trygge

- Det er et ganske uskyldig produkt som kan bli en felle, sier Egil Aamodt, daglig leder i Lunex Markisemannen.

Lunex Markisemannen har følgende tips: 

1. Snorer skal sikres slik at de ikke kan trekkes ut av produktet og danne løkker av en slik størrelse at barn kan få dem rundt halsen. Dette løses ved å samle snorer i en snorsamler.

2. For å hindre farlige løkker eller snorer skal lengden på snorer og kjeder begrenses med minst 150 cm over gulv.

3. Velge motoriserte produkter, rullgardiner med fjærer eller plisségardiner uten snorer.

4. Har du lang snor, kan du flytte snorhempene opp. Hvis du bare har en snorhempe, skaff en til, og lag en kveil av snoren, så det laveste punktet er 150 cm.

Disse utgjør ikke fare

Eksempler på solskjerming som ifølge Solskjermingsforbundet ikke utgjør fare:

 • Rullegardiner med fjær
 • Motoriserte produkter
 • Forspente modeller
 • Fjærspente modeller
 • Sveivbetjent

Les også:

Kan barnet ditt egentlig svømme? Sjekk her

Foreldre gambler med barnas sikkerhet i bil