Snart begynner arbeidet med å reise verdens høyeste trehus ved Puddefjordsbroen.

- Vi har solgt 32 av 64 leiligheter i prosjektet Treet. Styret har sagt ja til at vi går i gang med å bygge. Dette er en milepæl, sier Ole Herbrand Kleppe, prosjektsjef i BOB Eiendomsutvikling AS.

- Vi regner med å starte med grunnarbeidet og kjelleretasjen i april, legger han til.

Et byggesett

Til høsten begynner jobben med å reise selve bygget som blir 51 meter høyt, like høyt som Rådhuset i Bergen. Animasjonen over viser hvordan den prosessen skal foregå. Treet er egentlig et byggesett med deler som skal settes sammen. Det består blant annet av moduler og rammeverk i limtre.

Først monteres fire leilighetsmoduler oppå kjelleretasjen. Når de er montert, bygges en bærekonstruksjon med en såkalt poweretasje. Det er en forsterket plattform i 5. etasje som monteres sammen til bæresystemet av limtre.

- Den fungerer som et gulv for de neste etasjene og gjør at vi kan stable videre oppover, sier Rune B. Abrahamsen i Sweco, fagansvarlig for konstruksjonen og bæresystemet.

I 10. etasje kommer en ny forsterket plattform, og oppå den kommer de fire siste etasjene.

- Det blir leiligheter også i poweretasjene. Disse leilighetene helt blir unike, med synlige bærekonstruksjoner inne i leilighetene, sier Abrahamsen.

- Du er ikke redd for at bygget skal bli tatt av vinden?

Treet på innsiden av Puddefjordsbroen.
Artec Prosjekt Team (ILL.)

- På ingen måte. Slike store hus er vanligvis bygget i betong, og tre er jo et lettere materiale. For å sikre at bygget står stødig, har vi derfor betongelementer i 5. og 10 etasje for å tynge ned bygget, svarer Abrahamsen.

- Stor internasjonal interesse

- Har du vært med på noe tilsvarende tidligere?

- Nei, det er første gang vi lager et så høyt hus, men vi har erfaring med dette. Det vi gjør er egentlige bare å bygge en bro som vi så snur på høykant. Det har vi gjort før, teknikken er kjent, så vi vet hva vi skal gjøre, men det er klart at dette er spennende, sier han.

Abrahamsen mener interessen for bygget er større i utlandet enn den er her hjemme.

- Jeg har holdt foredrag om bygget i Garmisch Partenkirchen, Växjö og i Vancouver i Canada. Spesielt canadierne er interessert i dette. De har en voldsom interesse for å bygge i tre og har flere høye trehus, sier han.

- Så gjennomtenkt det kan bli

- Jeg har aldri vært med på et så gjennomarbeidet prosjekt. Vi har vært nødt til å avklare alle spørsmål knyttet til brann, vedlikehold og svingninger før vi kunne gå videre, sier Per Reigstad, ansvarlig arkitekt i Artec AS.

- Vanligvis kan man legge en del slike spørsmål på vent når man bygger i betong, men her har vi avklart hvilken rekkefølge vi skal bygge i. Vi må ha god kontroll på løsning, teknikk og gjennomføring, legger han til.

Han har jobbet med høyhuset sammen med kollega Marina Trifkovic.

- Det har vært en fantastisk utfordring for oss. Vi har samarbeidet med topp ekspertise innenfor sine felt, sier Reigstad.

- Et utrolig skue

Han frykter ikke at noe skal gå galt. Reigstad ser virkelig frem til byggingen starter.

- Det vil bli et utrolig skue. Folk vil kunne se modulene komme med båt til kai for deretter å bli hevet i høyden i løpet av kort tid. Det kommer totalt tre båtlaster med materiale. Vi bruker større moduler enn det som er vanlig, fordi vi kan bruke båt til å transportere dem.

Tre, glass og stål

- Hvordan tror du bygget blir mottatt?

- Vi har brukt mye tid på å få et best mulig gjennomarbeidet hus for dem som skal bo her. Vi setter vår ære i at folk skal bli stolte av bygget og at byens beboere vil sette pris på det, svarer Reigstad.

- Vi bruker tre, glass og stål i fasaden. Det siste gjenspeiler industrihistorien fra stedet. Treet blir inngangen til Puddefjorden nordfra. Nå vil fokus flyttes litt fra området lenger inne i Viken, fortsetter han.

Treet blir et passivhus og Enova støtter prosjektet. Utbyggerne trekker frem miljøaspektet ved å bygge i tre fremfor betong. Det vil gå med 500 kubikkmeter tre til bærekonstruksjonene og tilsvarende mengde i moduler og massivelementer, ifølge utbyggerne.

Treet og fotosyntesen

Rune B. Abrahamsen i Sweco minner BTs journalist på fotosyntesen som lærerne underviste i på ungdomskolen.

- Du husker vel at trær og planter tar opp CO2 for å vokse. Når vi bruker så mye tre, binder faktisk huset opp 700 tonn CO2. Når man bygger i betong, brukes energi for å fremstille betongen fra sement. Det medfører utslipp, og ikke binding, av CO2.

- Så dette er en månelanding?

- La oss ikke blande Mongstad inn i dette, humrer han.

- Hva sier du til dem som vil frykte brann i et trebygg på 14 etasjer?

- Brannsikkerheten er meget høy. Det er svære dimensjoner på trekonstruksjonene, og da blir de tungt antennelige og tar lang tid å brenne gjennom. I tillegg innføres en rekke branntekniske tiltak som sprinkling, brannheis og egen rømningstrapp. Utover det er byggets brannløsninger kontrollert og godkjent av en uavhengig tredjepart, så her skal det være trygt å bo.

Bygger høyt andre steder

BOB er ikke alene om å bygge trehus i høyden.

- Verdens høyeste trehus ligger i Melbourne i Australia. Det er ti etasjer og var ferdig i fjor, sier Abrahamsen.

I en artikkel på nettsidene til The American Institute of Architechts skrives det om nettopp høyhus i tre.

Der fremgår det at den canadiske arkitekten Michael Green har konstruert et trehus på 30 etasjer, men dette er ikke bygget. I artikkelen heter det at tre, som er verdens eldste byggemateriale, kan bli det siste nye.

- Konstruksjonsmetoden som er utviklet for Treet er ikke begrenset til bygg på 14 etasjer. Metoden åpner for bygg som er mer enn dobbelt så høye, sier Ole Herbrand Kleppe.

Her kan du lese mer om det store trehuset i Melbourne, som er verdens høyeste.