Amerikaneren Carroll Shelby viser at de gamle nok er best. 89-åringen har sammen med sitt team skrudd sammen en helt ny spesialversjon av den legendariske Ford Mustang.

Spesialversjonen har fått det enkle navnet Shelby 1000, og ikke en gang navnet rettferdiggjør bilens virkelige prestasjoner.

Shelby 1000 kan nemlig slippe hele 1116 hissige hester ut av stallen.

Følg oss på Facebook!

Pause i 37 år

Med den drøyeste Mustangvarianten som noensinne er produsert topper den mildt sagt godt voksne bileksperten Carroll Shelby sin karriere.

På 60-tallet var han viden kjent som mannen bak spesialversjonene av Ford Mustang. Men mellom 1970 og 2007 var det så godt som slutt på Shelby-variantene.

På midten av 2000-tallet tok Shelby og hans mannskaper fram tegnebrettet igjen, og nyere Shelby-modeller har forlengst gledet Mustangentusiastene.

Feirer 50 år

For den som trodde Carroll Shelby hadde satt seg godt til rette på aldershjemmet og avsluttet sin karriere som produsent av superbiler, er Shelby 1000 et takk for sist.

Bilen markerer nemlig at det er 50 år siden den første Shelby, en Shelby Cobra, trillet ut fra Mustangspesialistens ombyggingsfirma.

Shelby 1000-varianten av Mustang har, foruten en voldsom motor, et annerledes understell, forsterkede bremser og et spesielt karosseri-kit som gir bedre aerodynamikk, for å nevne noe.

Den omfattende ombyggingen koster drøye millionen, men da må du skaffe selve bilen selv. For noen titusener mindre kan du få en Shelby 1000 med «bare» 964 hestekrefter. Denne er til gjengjeld «street legal» og kan kjøres på vanlig vei.

Nordmenn traff Shelby

Norsk Mustang Clubs Shelby-ekspert, Arnfinn Tømte, gleder seg over at selveste Shelby fortsatt er i sving i en alder av 89 år.

– Vi ble invitert til Nevada-klubben i Las Vegas i 2006, og der hilste vi på selveste Carroll Shelby. Han bar jo preg av å være en gammel mann, men han er nok fortsatt ivrig i utviklingen av nye modeller, mener Tømte.

Han opplyser at det finnes mellom 10 og 15 Shelby i Norge, inklusive hans egen, og de fleste er modeller fra 1966, 1967 og 1969.

– Men det kommer neppe nye Shelbyer til Norge. Vi har et kjøretøyreglement som krever at det gjøres en full typegodkjenning, og trolig er det ingen som vil satse så mye for å få typegodkjent biler som vil selges i et lite antall, sier Tømte.

Totalt er det registrert over 3000 Ford Mustang i Norge.