Overraskelser for øret

Imponerende collager av lyder og stemmer

123456
««Kreken»»

I STARTEN AV FOTBALL-VM snakket vi mer om støyen på stadion enn om selve kampene. Men nå har de fleste vel egentlig vennet seg til at tusenvis av fotballfans plutselig reiser seg og blåser vuvuzela og frembringer en infernalsk larm med uklare assosiasjoner av fabrikkhall, tåkelur og brunstige elefanter.

Jeg tror Espen Sommer Eide har sansen for vuvuzela-ritualet. Selv har han i mange år arbeidet med hverdagens larm og støy som han sampler og bearbeider elektronisk og omdanner til eiendommelige lydkunstverk. Sammen med Dag-Are Haugan i duoen Alog fikk han Spellemannprisen i 2005 i kategorien elektronika.

I disse dagene utgir han under dekknavnet Phonophani platen «Kreken» - der det er larm og støy og lyd i overflod. Men, skal det tilføyes, vesentlig mer nyansert og artikulert larm og støy enn det vi hører i transmisjonene fra Johannesburg.

DET ER TOLV numre på platen. Plateselskapet hevder at de rare titlene er norske stedsnavn. Kanskje det. Det er i alle fall en slags norsk tone i prosjektet. Ikke slik at man kan peke på bestemte melodier eller instrumenter, men snarere at man av og til gjenkjenner noen fraser eller klanger midt i alt det andre som rører seg på denne platen.

Det er ikke elektronisk manipulert støy alt sammen på platen. Det er også stemmer og vanlige instrumenter. For eksempel dukker Jenny Hval opp i «Mendel» og synger en enkel melodi, akkompagnert av noe som av og til minner om romantisk musikk for cello og klaver hørt gjennom en gammel, skrattende radio. I «Neverdal» møter vi den danske tidligmusikk-mezzosopranen Agnethe Christensen som synger stev og blandes med klangen av et udefinert, nesten japanskklingende strengeeksperiment. Og når vi er i den delen av verden: «Gubijinso» er et flott stykke elektropop med cameo-appearance av den japanske improvisasjonskunstneren Haco.

HVA SLAGS LYDER og instrumenter Eide har arbeidet med i utgangspunktet, og hvordan han har omformet dem, er vanskelig å si. Og kanskje heller ikke så interessant. Det viktigste er at han ut av materialet sitt har skapt store, imponerende collager av lyder og stemmer i mange lag. Og at det er overraskelser for øret rundt hvert hjørne på denne platen.

PETER LARSEN

Enig med vår anmelder? Si din mening her.

Siste fra Musikkanmeldelser

Bilder

 • Veien til Mekka

  DNS Teaterkjelleren

 • NR. 1

  1 2 3 4 5 6

  Olaug Risting Stemrud, Nora Austad Sværen, Rikke Iversen, Andrea Sørum, Hans Olav Ingholm, David Vekony, Jon Trygve Hegnar, Aksel Lande Mjøen

 • Rett fra skrumpleveren

  1 2 3 4 5 6

  Marit Voldsæter

 • «Reksten - Firmaets mann»

  DNS' historie om Hilmar Reksten er ikke noe gubben på Fjøsanger ville satt pris på, men hos det store publikum tror jeg dette går rett hjem.

 • Et Reksten-fyrverkeri

  DNS' historie om Hilmar Reksten er ikke noe gubben på Fjøsanger ville satt pris på, men hos det store publikum tror jeg dette går rett hjem.

cd/lydkunst

 • Phonophani
 • «Kreken»
 • Rune Grammofon