En Jobs bok

Oppvekstroman og skjebnedrama innhyllet i tung sørstatsatmosfære

«Engler over Georgia»

«En av krimlitteraturens nye stjerner» står det på omslaget, riktignok sitert fra en engelsk avis, men likevel, ikke alle bøker tjener på å få merkelapper på fremsiden.

Pasjonerte krimlesere vil finne en annerledes spenningsroman, og krimhatere vil trolig gå glipp av en fascinerende oppvekstroman og et solid skjebnedrama, en slags Jobs bok innhyllet i tung sørstatsatsmosfære fra tiden like før, under og etter annen verdenskrig.

Riktignok finnes det både politifolk og lik her, men historien er like fullt fortellingen om guttungen Joseph Vaughan og hvordan han opplever - og får føle på kroppen - småbyens reaksjonære og selvbeskyttende reaksjoner på uforklarlige og sterkt ubehagelige hendelser. Hendelser som i høy grad skaper sorg, uro og fortvilelse, men som samtidig får frem egoisme, rasisme og andre lite verdsatte holdninger.

Joseph er 12 år, har nettopp mistet sin far, og overhører en samtale på kjøkkenet mellom moren og noen naboer. En liten jente er funnet voldtatt og drept. Stedet er småbyen Augusta Falls i Georgia, og hendelsen er den første i en lang rekke uoppklarte drap på 7-10 år gamle jenter, som finner sted gjennom fem stater og over tre tiår.

Joseph finner selv en av de drepte, en morgen han er på vei til skolen. Men disse mordene er både plassert midt i og i utkanten av historien. I utkanten fordi de bare blir referert til og sjelden detaljert omtalt. I midten fordi det preger Joseph for resten av hans liv.

Det plager ham og nager ham, og bedre blir det ikke da han uforskyldt blir dømt for drapet på sin venninne. Men før vi kommer så langt, har han vært gjennom lutring og lidelse i ren gammeltestamentlig stil. Han synes predestinert til feilvalg; straks han oppnår lykke og stabilitet, svinger skjebnen pisken over ham igjen.

Det oppsiktsvekkende er at dette aldri synes å tippe over i tårer og trivialiteter. I stedet hviler det en Erskine Caldwell'sk ånd over fortellingen, en fortettet stemning av uro, lidenskap, hat, pessimisme og selvoppholdelsesdrift, pakket inn i stilsikker språkbruk og troverdige dialoger.

LARS HELGE NILSEN

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

Siste fra Litteratur

Bilder

 • Black Coal, Thin Ice

  1 2 3 4 5 6

  Regi: Diao Yinan, Kina, 1 time 46 min.

 • Land of Storms

  1 2 3 4 5 6

  Regi: Ádám Császi, Tyskland/Ungarn, 1 time 45 minutter

 • Keiseren

  1 2 3 4 5 6

  «Keiseren» setter Hilmar Reksten inn i en idéhistorisk kontekst, men klarer ikke å gi farge til hovedpersonen selv.

 • Drone

  1 2 3 4 5 6

  Dokumentar

 • 1001 gram

  1 2 3 4 5 6

  Regi: Bent Hamer Norge, tillatt for alle, 1 time 31 minutter

 • Hellemyrsfolket

  Musikk: Julian Berntzen. Tekst: Gunnar Staalesen. Sangtekster: Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen. Regi: Johan Osuldsen. Koreografi: Johan Osuldsen og Belinda Braza. Scenografi og kostymer: Tine Schwab.

 • Hellemyrsfolket

  Musikk: Julian Berntzen. Tekst: Gunnar Staalesen. Sangtekster: Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen. Regi: Johan Osuldsen. Koreografi: Johan Osuldsen og Belinda Braza. Scenografi og kostymer: Tine Schwab.

 • Murmel Murmel

  Den Nationale Scene: Herbert Fritsch (regi & scenografi), Victoria Behr 
(kostymer), Ingo Günther (musikk), 
Torsten König (lys), Sabrina Zwach (dramaturgi). Skuespillere: Florian Anderer, Matthias Buss, Werner Eng, 
Ingo Günther, Jonas Hien, Simon Jensen, 
Wolfram Koch, Annika Meier, Anne Ratte- 
Polle, Bastian Reiber, Stefan Staudinger og 
Axel Wandtke.

 • Veien til Mekka

  DNS Teaterkjelleren

 • NR. 1

  1 2 3 4 5 6

  Olaug Risting Stemrud, Nora Austad Sværen, Rikke Iversen, Andrea Sørum, Hans Olav Ingholm, David Vekony, Jon Trygve Hegnar, Aksel Lande Mjøen

Fakta

bok/roman
R.J. Ellory
«Engler over Georgia»

Oversatt av Agnete Øye
Vega Forlag