Bergensk kortfilm til Milano og Teheran

Det begynte som en jubileumsfilm for Hydro. Nå vandrer «Hydromatopoetikon» på vei ut i verden på egne, støe kunstneriske bein.

Anders Jørgensen og Ole Hamres kortfilm er blitt internasjonalt etterspurt.

- Nå våger jeg å tro at festivallivet under BIFFR var mer enn et blaff for filmen vår, sier den stolte og glade regissøren Anders Jørgensen.

- Første gang vi viste den tolv minutter lange filmen, hvor vi på vårt eget vis skildrer livet på plattformen «Njård», var på Festplassen i fjor i forbindelse med Hydros 100 års jubielum. Etterpå ble « Hydromatopoetikon» akseptert som kortfilm under BIFF, men det var først da vi ble invitert til filmfestivaler i Milano og Teheran at vi for alvor forstod at filmen nå lever sitt eget liv, også i utlandet.

Jørgensen tar med seg familien til Filmfestivalen i Milano niende november, men han teller fortsatt på knappene om han skal dra til festivalen i Teheren i slutten av den samme måneden selv om «Hydromatopetikon» konkurrerer i klassen som beste internasjonale kortfilm dder.

Omet av en plattform
Det er en særegen film de to bergenserne har laget, langt fra de tradisjonelt fortalte bedriftsjubileums filmene.

- Først lot vi kamera og mikrofon gå så tett som mulig inn på de menneskelige og de mekaniske prosessene. Det vi opplevde var to tilsynelatende forskjellige historier: Omet av maskinene og omet av menneskene. Men når vi så lettet fra plattformdekket og betraktet det hele i et fugleperspektiv lignet det mer på èn historie: Omet av alt, omet av «Njård», skriver komponisten Ole Hamre på coveret.

- Nye prosjekter på gang?

- Ja, det skjer noe hele tiden, og så langt har jeg heldigvis sluppet å lage reklamefilmer for å få det hele til å gå rundt økonomisk. Akkurat nå holder Ole Hamre og jeg på med en ny jubileumsfilm. Denne gang for BIR, forteller Jørensen.Siste fra Film

Slik vil hun gjøre
Norge attraktiv
for filmindustrien

Opptil ti utenlandske filmer vil legge innspillingen til Norge hvert år om Kulturdepartementet innfører støtteordninger.

Bilder

FOTO: Bergens Tidende

TEGNESERIER