• UNDERGANGSKAMP MED GLIMT I ØYET: I «The Avengers» er superhelter som Hulken, Hawkeye, Iron Man og Black Widow samlet på samme brett. Her er det Thor (med hammer) og Captain America som kjemper mot Lokes hær fra Åsgard. «The Avengers» er både morsom og full av gode effekter.

  FOTO: FILMWEB

Vellykket superhelt-bonanza

Marvels superhelter samles til et morsomt og vellaget popkornmøte

123456
«The Avengers»

Sammen med «The Dark Knight Rises», siste del av Christopher Nolans Batman-trilogi, er «The Avengers» den superheltfilmen i år det er knyttet størst forventninger til. Superheltene til Marvel har dukket opp i en rekke vellykkede filmer de siste årene, noe som har bidratt til å bygge opp «The Avengers»-hypen. Iron Man i Robert Downey Jr. sin skikkelse har vi sett i to filmer, mens to av fjorårets mest vellykkede superheltfilmer var stilrene «Captain America. The First Avenger» og «vår egen» «Thor».

Nå har de slått seg sammen med Hulken, Hawkeye og Black Widow, og må kjempe mot verdens undergang og for din oppmerksomhet på ett og samme 3D-lerret.

«The Avengers» er gjengen det globale superpolitiet SHIELD, med lederen Fury (Samuel L. Jackson) i spissen, samler når ingenting annet nytter. Vi møter superheltene én etter én, og på en effektiv måte blir vi kjente med de ulike heltene og deres personligheter.

Jordens skarpeste hoder har klart å få frem en ny energikilde som har nok kraft i seg til å gi hele jordkloden bærekraftig energi, og nå er den kommet i feil hender. Misbruk av denne energikilden kan føre til undergangen. Mannen som har fått hendene sine på energikilden er Loke (Tom Hiddleston), villstyringen fra Åsgard. Loke er jotnen som kommer inn i gudenes gode selskap, han vokser opp som Odins sønn og Thors bror. Men har ikke noe til overs for verken Thor eller hans nye venner nede på jordkloden. Som i filmen «Thor» får vi i «The Avengers» inn en liten dose norrøn mytologi med popkornet.

De to produsentene som alltid har slåss om å ha de beste superheltene er DC Comics og Marvel. DC kom først med Superman og Batman, før Marvel kom med Spider-Man, Captain America, Iron Man, Hulken og resten av gjengen. DC var også først ute med sitt superheltlag kalt «Justice League of America», før Marvel kom med «The Avengers».

Man skulle kanskje tro at det kunne bli noe av en superhelt-overload med alle disse superheltene på samme brett, men de funker helt strålende sammen. De fleste superhelter har også superegoer, viser det seg, og spesielt Iron Man og Thor (Chris Hemsworth) bruser litt med fjærene mot hverandre. Iron Man, som til vanlig er playboyen og milliardæren Tony Stark, er heller ikke redd for å kødde med sine litt mer gammeldagse kolleger Captain America (Chris Evans) og Thor. Humoren, og det faktum at kvinnelige helten Black Widow (Scarlett Johansson) også er med, setter ekstra farge på filmen.

Nå er det ingen tvil om hvilken av heltene som er den mest typete når det kommer til stykket, det er selvsagt Hulken. Han har ikke helt kontroll over seg selv, som vi vet, men han er uvurderlig der han løper mellom New Yorks skyskrapere og slenger fiendene vegg imellom.

«The Avengers» er morsom, har personlighet og er spekket med gode 3D-effekter. Filmen kunne gitt litt mer plass til superheltuniversets mørkere undertoner, men de får vi mer enn nok av når «The Dark Knight Rises» kommer.

Er du enig med vår anmelder? Si din mening her:

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Filmanmeldelser

Toget går!

Snowpiercer: Eit koreansk-amerikansk samarbeid tek oss med på ei klassereise av dei sjeldne.

 • Fury

  1 2 3 4 5 6

  «Fury»: Brad Pitt spiller macho farsfigur i intenst krigsdrama

 • Turist

  1 2 3 4 5 6

  «Turist»: Ruben Östlund retter et nådeløst kamera mot parforholdet og spør: Vet du helt sikkert hvem du lever med?

 • Bjørnøya

  1 2 3 4 5 6

  «Bjørnøya»: Enkle, trivielle livsinnsikter i værbitt landskap. Mest til intern bruk.

 • Miraklene i Toscana

  1 2 3 4 5 6

  «Miraklene i Toscana»: Ungpikeliv i skjæringspunktet mellom realisme og fabel

 • Snowpiercer

  1 2 3 4 5 6

  Regi: Bong Joon-Ho, Frankrike/Korea/Tsjekkia/USA, 15 år, 2 timer 6 minutt

 • Bergenske Joachim Carr gjorde rent bord i Grieg-konkurransen

 • Bergenske Joachim Carr gjorde rent bord i Grieg-konkurransen

 • Vaffelhjarte

  Den Nationale Scene/Sogn og Fjordane Teater, Av Maria Parr, Dramatiker Jesper Halle, Regissør Cecilie Askeland Mosli, Med: Sulekha Ali Omar, Preben Hodneland, Idun Losnegård, Julia Bache-Wiig, Sigmund Njøs Hovind, Sissel Ingri Tank-Nielsen, Jonatan Filip og Sverre Røssummoen, Scenograf Milja Salovaara, Kostymedesigner Milja Salovaara, Koreograf Hilde Sol Erdal, Lysdesigner Marte Stormo, Komponist Odd Nordstoga, Dramaturg Solrun Toft Iversen

 • Hellemyrsfolket

  Musikk: Julian Berntzen. Tekst: Gunnar Staalesen. Sangtekster: Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen. Regi: Johan Osuldsen. Koreografi: Johan Osuldsen og Belinda Braza. Scenografi og kostymer: Tine Schwab.

 • Hellemyrsfolket

  Musikk: Julian Berntzen. Tekst: Gunnar Staalesen. Sangtekster: Gunnar Staalesen og Johan Osuldsen. Regi: Johan Osuldsen. Koreografi: Johan Osuldsen og Belinda Braza. Scenografi og kostymer: Tine Schwab.