Lorenz takker av

Lorentz Reitan presenterte sitt siste program som direktør for Bergen Filharmoniske Orkester.

MARIE AUBERT

- Det blir helt sikkert vemodig, sier Lorentz Reitan.

Om et par uker takker han for seg etter ni og et halvt år som administrerende direktør for Bergen Filharmoniske Orkester. Sten Cranner blir ny direktør fra 1. september, mens Reitan skal over i ny stilling som spesialrådgiver for Harmonien.

- Det er en rund og fin tittel, humrer Reitan.

Han ser frem til mindre administrasjonsarbeid i den nye stillingen.

- Når man er direktør, er det sånn at telefonen ikke står. Man må ta del i så mange enkeltsaker og småting. Jeg gleder meg til å få tid til å gjøre ting grundigere, som å planlegge et jubileum i åtte-ni års perspektiv, sier direktøren.

Neste torsdag åpner Harmonien sesongen med trompetist Ole Edvard Antonsen på scenen. Den populære musikeren har satt sammen et program med egne favoritter, fra barokk til rock.

Gåtefull russer
250-årsjubileet for Mozarts dødsår er allerede blitt feiret grundig, men litt mer feiring er det plass til hos BFO denne høsten. Mozarts «Requiem» står på programmet i desember, dirigert av den baskiske dirigenten Juanjo Mena. Minken Fosheim skal også besøke Grieghallen med skoleforestillingen «Eventyret om Mozart» i oktober

Men en annen jubilant får enda mer oppmerksomhet i høst, nemlig Dmitri Sjostakovitsj. Den russiske komponisten ville fylt hundre år i år. Sjostakovitsj hadde rollen som kommunismens offisielle komponist under 2. verdenskrig, og verkene hans ble tolket som patriotisk musikk. I senere tid kom det frem at Sjostakovitsj var dypt kritisk til Stalin og regimet.

- Sjostakovitsj er veldig populær i utlandet i år. Han maktet en musikkform som griper rett inn i hjertet, sier Reitan.

Truls Mørk åpner Sjostakovitsj-konsertserien med komponistens cellokonsert 5. og 6. oktober. Uken etter spiller Harmonien den store «Leningradsymfonien».

Kurs for «dummies»
Nytt av året er et lyttekurs, både for «dummies» som vil vite mer om klassisk musikk og konsertgjengere som vil vite mer om musikken de skal høre. Harmonien og Norsk musikkråd Hordaland samarbeider om en foredragsserie på tre kvelder tilknyttet konsertene med Mozarts «Requiem», Puccinis «Tosca» og Sjostakovitsj' «Leningradsymfoni».

- På foredragene kan folk lære om musikken, komponisten og tiden de levde i. Å ha kunnskap om stykket, gjør gjerne at man lytter på en annen måte, sier daglig leder i Norsk musikkråd Hordaland, Unni Walan.

Første nye opera
I november går startskuddet for samarbeidet Den Nye Opera, som trår til med fire oppførelser av Puccinis «Tosca». Regissør Martin Otava gjester igjen Bergen etter å ha regissert «Salome» i fjor. Bergens egen operasanger Ronnie Johansen skal ha en av hovedrollene som politisjef Scarpia.

- Vi satser på å fylle Grieghallen fire kvelder. Det er en utfordring, men vi tror det skal gå, sier informasjonssjef Henning Målsnes.


Siste fra Bergenpuls

Dette kan du gjøre i byen i påsken

Det er ikke så veldig mye.

Bergen er byen mellom to fjell

Sju byfjell? Tru om att, fortel geolog Haakon Fossen.

Festningsfangen som ble slaveskipper

En novemberdag i 1752 var bergenserne vitne til at en ung mann ble ført til fangehullet på Bergenhus festning. Galgen ventet ham. Fem år senere er samme mann kaptein på et skip på vei til Gullkysten for å hente slaver.

Her faller bladet på «Rød vind»

Det kan ta lang tid før det er på plass igjen.

Pensjonsbombe truer jubileumsfeiring

Pensjonsforpliktelsene til Bergen Filharmoniske Orkester er 60 millioner kroner høyere enn estimert.

Banaliteter om rettens teater

Rettens teatrale aspekt kan være av stor betydning for sakens utfall.

Bilder

FOTO: Bergens Tidende

TEGNESERIER