• ENDA BEDRE STEMNING: Ap vil opprette HordFest for å skape enda bedre steming på festivaler i Hordaland. Bygdalarm-sjefen mener de heller bør styrke eksisterende organisasjoner som BRAK. Her fra årets Bygdalarm.

Vil etablere festivalsentral

Ap vil opprette HordFest for å utvikle Hordaland som festivalfylke. - Gi heller mer midler til dem som allerede jobber med festivalutvikling, sier Bygdalarm-sjef.

Ap vil i første omgang ansette én sentral fylkeskoordinator for å samle festivalkompetansen i Hordaland.

- Vi må legge bedre til rette for både kunstnerisk og økonomisk samarbeid mellom de ulike hordalandsfestivalene, sier Ruth Grung, Aps fylkesordførerkandidat.

Ap vil lage en kompetansebase regionalt hvor man blant annet kan finne en oversikt over frivillige. De ser også for seg at festivaler kan samarbeide om å skaffe sponsorer, samt samarbeide om innkjøp som kan gi stordriftfordeler. Ap har fått inspirasjon til HordFest på Voss.

- På Voss har fire aktører gått sammen og startet "Festival Voss". De har lykkes med å samle kompetansen som ulike festivaler som Vossajazz, Esktremportveko og et idrettsarrangement som Voss Cup sitter på, sier hun. Et konkret kunstnerisk resultat av samarbeidet er "Ekstremjazz", som blander ekstremsport og jazz.

- Styrk eksisterende kompetanse

Arne-Kristian Teigland, festivalsjef for Bygdalarm i Øystese, sier at en festivalsentral ikke er noen ny tanke. Han mener at man heller bør styrke de organisasjonene som allerede er der.

- Norsk Rockforbund hjelper mange på nasjonalt nivå, og på lokalt og regionalt har vi BRAK som gjør en veldig god jobb. Jeg tror heller man bør styrke disse organisasjonene. En festivalsentral må ha utspring i miljøet, sier han.

Ole Øvretveit er sjef for Periferifestivalen, han er positiv til opprettelsen av HordFest.

- Vi har tenkt på noe av det samme. Det er viktig å få samlet kompetansen. Festivaler kan se ulike ut, men vi er ofte like som organisasjoner. En slags festivalsentral kan kunne hjelpe folk å gå i noen av de vanlige nybegynnerfellene, sier han.

- Men det er viktig at den kompetansen som er der fortsatt brukes, for eksemmpel hos BRAK, sier han.

- Et siste valgkamputspill

Helge Andre Njåstad (Frp) er ordfører i Austevoll og leder av kulturutvalget i fylkeskommunen, han ser ikke noe umiddelbart behov for en festivalsentral.

- Jeg tror nok de som driver festivaler snakker sammen uten hjelp fra oss politikere.

- Men er det ikke en god idé å prøve og samle kreftene?

- Jo det kan det være, men dette er bare et siste valgkamputspill for å få kulturstemmer, sier Njåstad.

Siste fra Bergenpuls

No har Anne nådd
forfatterdraumen

- Ein må vere sånn når ein er agent. Ein må våge å skjere hovudet av nokon.

- Synden er å være innkrøkt i seg selv

Bjørgib-biskopen om tvilen, om helvete, om synd og om homofili.

Kunstneren beholder den vanlige
jobben sin - for å unngå å bli sær

Møt oljearbeider og oljemaler Bjørn Johannes Meidel Hansen.

Dette kan du gjøre i byen i påsken

Det er ikke så veldig mye.

Bergen er byen mellom to fjell

Sju byfjell? Tru om att, fortel geolog Haakon Fossen.

Festningsfangen som ble slaveskipper

En novemberdag i 1752 var bergenserne vitne til at en ung mann ble ført til fangehullet på Bergenhus festning. Galgen ventet ham. Fem år senere er samme mann kaptein på et skip på vei til Gullkysten for å hente slaver.

TEGNESERIER