• KLAR MELDING: Der jeg kommer fra, er det skammelig å gå på sosialen når du kan jobbe, sier Selin Mutic, alias Action The Man.

    FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

Selger heller hasj enn å gå på Nav

Rapperen Action The Man mener det er skammelig å gå på trygd om du kan jobbe. Det har han like godt laget en låt om.

- Om du går på Nav, tar du litt fra noe som er alle sitt, uten å gjøre noe selv. De som trenger det, må selvsagt få pengene - jeg snakker om de som faktisk kan jobbe.

Selim Mutic (25) kaller seg Action The Man, og med låten «Weed > NAV» ønsker han å vise at han faktisk er handlingens mann. Med tekstlinjene «noen folk syns eg e rar/men eg vil heller selge weed enn å gå på NAV», tar han et klart standpunkt i debatten om å nave - å ta seg et friår mens man går på trygd. Han vil nemlig heller selge marihuana enn å gå på trygd.

Vil heller bryte loven

- At jeg heller vil selge weed enn å gå på Nav, er jo selvfølgelig satt på spissen. Poenget er at jeg i hvert fall ikke vil gå på Nav, og det med at jeg heller vil selge weed, er der bare for å understreke at jeg syns det er mindre kriminelt enn å «nave

» uten grunn, sier Mutic. «
»
 

Han begynte med å kalle seg Action The Man mest på tull. I takt med at han ville bli mer seriøs, ville han finne på et nytt navn - men da var det allerede for sent. Folk kjente til ham under navnet som handlingens mann. Tidligere har han spilt inn låter sammen med Lars Vaular og Vågard fra A-laget - nå står han på egne ben. Likevel samarbeider han litt med kompisen Verk, som har vært gjesteartist på livejobber.

- Samfunnsrealisme

Action kom til Norge fra Bosnia i 1993. I tekstene handler mye om oppveksten på Nesttun.

- Jeg rapper om livet mitt, og om verden sett gjennom mine øyne.

- Hvordan ser den verdenen ut?

- Det er mye melankolsk og dystert. Ting jeg føler jeg burde ha snakket om, men som jeg ikke snakker om ellers. Tekstene kan kanskje virke ghettoglorifiserende, men jeg ser på det som samfunnsrealisme. Jeg skriver om ting akkurat slik de er. Det går på å bare være ærlig med det du ser.

- Tror du ikke virkeligheten blir farget av dine egne synspunkt, hvis du synger om verden sett gjennom dine egne øyne?

- Jo. Jeg prøver bare å formidle det slik jeg ser det, sier handlingens mann.

Fredag kveld tar han med seg DJ til Kvarteret for å opptre. Konserten blir Action The Mans andre for sommeren, før han i august slipper en EP.

 

Siste fra Bergenpuls

o Kulturrådet kutter i støtten til ukeaviser

Kulturrådet kutter i produksjonsstøtten til ukeaviser. Støtten til Ny Tid reduseres med 25 prosent, mens den kristne ukeavisa Norge IDAG mister støtten helt.

Sentralbadet blir til prøvesaler

Teater og dans kommer inn når vannet tømmes ut.

Tingretten er ikke skuespill

Debatt: Rettens troverdighet er avhengig av at en dom følger logisk av kunnskapene og faktagrunnlaget.

l - Ingen garanti for flere filmer

Insentivordningen kan trekke både film­produksjoner og turister til Norge. Men de kommer ikke av seg selv, hevder en ny rapport.

Her er nyesjefens
planer for kunsthallen

Bergen Kunsthall skal fortsatt være en spyd­spiss, mener den nye direktøren Martin Clark. I går la han frem sitt første program.

Slik vil hun gjøre
Norge attraktiv
for filmindustrien

Opptil ti utenlandske filmer vil legge innspillingen til Norge hvert år om Kulturdepartementet innfører støtteordninger.

TEGNESERIER