• TRENDSETTER: Her spiller Machine Birds på årets Bylarm-festival. Festivalen omtales i avisen The Independent som en av grunnene til at Oslo-publikummet legger listen for resten av Europa.

    FOTO: Fredrik Varfjell

Oslo - verdens musikknavle?

Irske forskere har kåret Oslo-publikummet til verdens mest toneangivende publikum. Lite sannsynlig, mener Einar «Engelen» Engelstad.

Oslo er med andre ord Europas ledende musikkby, og trasker med andre ord tilforlatelig forbi byer som London og Manchester. De to forskerne Conrad Lee og Pádraig Cunningham ved Clique Research Cluster i Dublin har forsket på den geografiske flyten av musikk via streamingtjenesten last.fm, og kommet frem til at Oslo i lille Norge og Atlanta i ganske store USA er de byene som styrer trendene. Der Atlanta og Oslo går, kommer tilsynelatende musikkverden etter.

«Flokkdyr»

Avisen The Independent skriver at på tross av bare 550.000 innbyggere, opplever den norske hovedstaden en «musikkboom», støttet av et nettverk av uavhengige platebutikker og mange konsertscener og festivaler. I tillegg trekker de frem bransjefestivalen Bylarm som en viktig grunn til tigerstadens nye posisjon som trendsetter.

I et intervju med NRKs Lydverket, stiller bookingsjef i Øyafestivalen, Claes Olson seg skeptisk til om oslopublikummet egentlig er de trendsetterne de irske forskerne skal ha dem til. Han mener nordmenn er flokkdyr, og at når noe først blir en trend, er folk raske med å følge etter.

- Tullestudie

Einar «Engelen» Engelstad, musikkanmelder i BT og eier av platebutikken Apollon, synes det høres merkelig ut.

- Jeg har aldri oppfattet Oslo som spesielt toneangivende på noen som helst måte, sier Engelstad.

Han synes metoden høres lite vitenskapelig ut for å fastslå hva som er hipt og hvem som leder an.

- Nå skal man ikke bare høre på erkebergensere som meg, for det er ikke akkurat toppen av objektivitet, men jeg kan heller ikke skjønne at dette er noe objektivt mål for sånt. Jeg tror nok at andre undersøkelser ville kommet frem til noe helt annet, sier Engelstad.

Han får støtte av sin kollega i Dagbladet, Sven Ove Bakke, som sier til egen avis at han ikke har særlig tro på forskernes metoder.

- Det er en tullestudie. Det er begrenset hvor mye informasjon man får samlet inn via en marginal tjeneste som Last.Fm. Dette blir først interessant om man samler inn lytterdata fra alle de store aktørene, som Itunes, Youtube, Spotify og Wimp, i tillegg, sier han.

KOMMENTARER Våre regler

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.
Debatten vil bli moderert i ettertid.

Siste fra Bergenpuls

No har Anne nådd
forfatterdraumen

- Ein må vere sånn når ein er agent. Ein må våge å skjere hovudet av nokon.

- Synden er å være innkrøkt i seg selv

Bjørgib-biskopen om tvilen, om helvete, om synd og om homofili.

Kunstneren beholder den vanlige
jobben sin - for å unngå å bli sær

Møt oljearbeider og oljemaler Bjørn Johannes Meidel Hansen.

Dette kan du gjøre i byen i påsken

Det er ikke så veldig mye.

Bergen er byen mellom to fjell

Sju byfjell? Tru om att, fortel geolog Haakon Fossen.

Festningsfangen som ble slaveskipper

En novemberdag i 1752 var bergenserne vitne til at en ung mann ble ført til fangehullet på Bergenhus festning. Galgen ventet ham. Fem år senere er samme mann kaptein på et skip på vei til Gullkysten for å hente slaver.

TEGNESERIER