• FOTO: RUNE SÆVIG

Dronningens travle festspilldag

Et interessert kongepar var til stede da kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet utstillingen «Gavebordet» i dag.

- Veldig, veldig flott, var dronningens kommentar da hun forlot utstillingen litt over klokken 12 i dag. Kongeparet tok seg god tid til å vinke til hundrevis av fremmøtte i godværet i Bergen, før de skiltes med en klem. Han for å spise lunsj på Gamlehaugen før han reiser videre til Oslo, hun for å være til stede ved åpningen av Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Regjeringens gave

En time tidligere ble dronning Sonja og kong Harald geleidet inn til den offisielle åpningen av utstillingen «Gavebordet – folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06» i Permanenten.

Utstillingen er regjeringens gave til kongeparet i anledning 75-årsdagene deres. Kong Harald og dronning Sonja ble blant annet fulgt av direktøren ved Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersten, og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Kongeparet tok seg god tid til omvisningen i utstillingen, som rommer gjenstander som tilhører Slottet og som er regelmessig i bruk ved statsbesøk, regjeringsmiddager og andre offisielle anledninger.

Michelsens gaver

I tillegg til regjeringens gaveutstilling, har Kunstmuseene i Bergen laget til en egen liten avdeling i Sølvsalen, der gaver gitt til Chr. Michelsen i 1905 har fått plass. Dette er gjenstander som vanligvis befinner seg i 1905-rommet på Gamlehaugen. Han kan publikum blant annet får anledning til å se nærmere på Michelsens skrivesett i sølv, gitt til med «takk og beundring fra kvinner i Bergen».

Førstekonservator Trond Indahl som var kongeparets omviser, henledet også kongeparets oppmerksomhet på den minste gjenstanden i monteren – et lite gullur fra «Takknæmlige Mødre Grædsevakt 1905».

Da de svarte bilene med notabilitetene forlot Permanenten, ble dørene slått opp for de flere hundre tilskuerne som tålmodig ventet utenfor, først for å få et glimt av kongeparet, deretter en kikk på det kongelige dekketøyet.

 

Siste fra Bergenpuls

No har Anne nådd
forfatterdraumen

- Ein må vere sånn når ein er agent. Ein må våge å skjere hovudet av nokon.

- Synden er å være innkrøkt i seg selv

Bjørgib-biskopen om tvilen, om helvete, om synd og om homofili.

Kunstneren beholder den vanlige
jobben sin - for å unngå å bli sær

Møt oljearbeider og oljemaler Bjørn Johannes Meidel Hansen.

Dette kan du gjøre i byen i påsken

Det er ikke så veldig mye.

Bergen er byen mellom to fjell

Sju byfjell? Tru om att, fortel geolog Haakon Fossen.

Festningsfangen som ble slaveskipper

En novemberdag i 1752 var bergenserne vitne til at en ung mann ble ført til fangehullet på Bergenhus festning. Galgen ventet ham. Fem år senere er samme mann kaptein på et skip på vei til Gullkysten for å hente slaver.

TEGNESERIER