• FOTO: RUNE SÆVIG

Dronningens travle festspilldag

Et interessert kongepar var til stede da kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet utstillingen «Gavebordet» i dag.

- Veldig, veldig flott, var dronningens kommentar da hun forlot utstillingen litt over klokken 12 i dag. Kongeparet tok seg god tid til å vinke til hundrevis av fremmøtte i godværet i Bergen, før de skiltes med en klem. Han for å spise lunsj på Gamlehaugen før han reiser videre til Oslo, hun for å være til stede ved åpningen av Festspillutstillingen i Bergen Kunsthall.

Regjeringens gave

En time tidligere ble dronning Sonja og kong Harald geleidet inn til den offisielle åpningen av utstillingen «Gavebordet – folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06» i Permanenten.

Utstillingen er regjeringens gave til kongeparet i anledning 75-årsdagene deres. Kong Harald og dronning Sonja ble blant annet fulgt av direktøren ved Kunstmuseene i Bergen, Erlend Høyersten, og kulturminister Anniken Huitfeldt.

Kongeparet tok seg god tid til omvisningen i utstillingen, som rommer gjenstander som tilhører Slottet og som er regelmessig i bruk ved statsbesøk, regjeringsmiddager og andre offisielle anledninger.

Michelsens gaver

I tillegg til regjeringens gaveutstilling, har Kunstmuseene i Bergen laget til en egen liten avdeling i Sølvsalen, der gaver gitt til Chr. Michelsen i 1905 har fått plass. Dette er gjenstander som vanligvis befinner seg i 1905-rommet på Gamlehaugen. Han kan publikum blant annet får anledning til å se nærmere på Michelsens skrivesett i sølv, gitt til med «takk og beundring fra kvinner i Bergen».

Førstekonservator Trond Indahl som var kongeparets omviser, henledet også kongeparets oppmerksomhet på den minste gjenstanden i monteren – et lite gullur fra «Takknæmlige Mødre Grædsevakt 1905».

Da de svarte bilene med notabilitetene forlot Permanenten, ble dørene slått opp for de flere hundre tilskuerne som tålmodig ventet utenfor, først for å få et glimt av kongeparet, deretter en kikk på det kongelige dekketøyet.

 

Siste fra Bergenpuls

Elsa (83) kan styre seg for en ting

Elsa Lystad er takknemlig for at noen liker å være sammen med henne. Men alvorlige folk kan hun styre sin begeistring for.

o Kulturrådet kutter i støtten til ukeaviser

Kulturrådet kutter i produksjonsstøtten til ukeaviser. Støtten til Ny Tid reduseres med 25 prosent, mens den kristne ukeavisa Norge IDAG mister støtten helt.

Sentralbadet blir til prøvesaler

Teater og dans kommer inn når vannet tømmes ut.

Tingretten er ikke skuespill

Debatt: Rettens troverdighet er avhengig av at en dom følger logisk av kunnskapene og faktagrunnlaget.

l - Ingen garanti for flere filmer

Insentivordningen kan trekke både film­produksjoner og turister til Norge. Men de kommer ikke av seg selv, hevder en ny rapport.

Her er nyesjefens
planer for kunsthallen

Bergen Kunsthall skal fortsatt være en spyd­spiss, mener den nye direktøren Martin Clark. I går la han frem sitt første program.

TEGNESERIER