Søndag sendte Meteorologisk institutt ut OBS-varsel for lavlandet på Vestlandet.

«Fra i dag, søndag, lokalt stor gress- og lyngbrannfare i lavlandet på grunn av tørr vegetasjon», heter det i OBS-meldingen for Vestlandet sør for Stad.

- Forberedt på branner

- Det har vært mye fint vær i det siste. Både varmen og den solen vi har fått gjør at terrenget blir tørrere og tørrere. Der det er mye gammelt gress og kvister, skal det bare en gnist til før det blusser opp. Med litt vind kan en brann da fort spre seg, sier Karlsen.

Han sier at brannvesenet daglig følger med på Yrs skogbrannstatistikk, som gradvis viser økende skogbrannfare.

- Vi har god beredskap og er godt forberedt på at vi snart må rykke ut til vårens første gress-, lyng- eller skogbrann, sier vaktkommandøren.

Sender to tankbiler

Så langt i sesongen har det ikke vært meldt om slike branner i bergensområdet.

- På Vestlandet ellers hadde vi en gress- og lyngbrann i Solund på fredag. Men der kom en nabo og hjalp til, slik at brannen ble slukket før brannvesenet kom frem, sier Karlsen.

- Hvor mye mannskap sender dere ut hvis det kommer en skogbrannmelding nå?

- Slik indeksen er nå sender vi automatisk ut to tankbiler, en tankbil fra nærmeste stasjon pluss en til fra en annen stasjon. Så avventer vi nærmere informasjon, og sender ut mer materiell etter behov.

Pass på ved løvbrenning

Fra 15. april og ut oktober er det generelt forbud mot å gjøre opp ild i skog og mark.

- Folk har likevel lov til å brenne løv og annet rask ved hagearbeid på egen grunn. Men de må ta hensyn til både vær og naboer.

- Bør de være ekstra påpasselige nå?

- Det bør de alltid være. Det skal bare et lite vindpust til, så fyker det avgårde en liten kvist med fyr i. I verste fall kan det være nok til å skape en stor brann, og det er helt unødvendig.

Vaktkommandøren vil likevel ikke ta gleden fra folk.

- Jeg skjønner godt at folk vil kose seg og grille ut i det fine været. Men de må være oppmerksom på at vi nå er inne i den farligste skogbrannsesongen, og da må de være forsiktige, sier Karlsen.

- Lokale forskjeller

Det er altså stor gress- og lyngbrannfare i lavlandet på Vestlandet og østafjells. Ifølge Meteorologisk institutts indekser er brannfaren størst i Møre og Romsdal og Buskerud.

- Det vil være lokale forskjeller på hvor mye det har tørket, men det vil fortsette å tørke i dagene som kommer ettersom det er ikke er ventet så mye nedbør.

Det sier vakthavende meteorolog Mariann Foss ved Meteorologisk institutt til NTB.

- Uansett hvor du er i lavlandet der det ikke er snø og smeltevann, vil det tørke fort opp, sier Foss.