- Hvem har bane to? Og tre? Fire?

Åtte foreldre strekker hånden i regnværet etter tur. De er på dugnad for friidrettslaget Norna-Salhus, som har stevne. Minst to timer står de med stoppeklokken i hånden mens barna løper stafett.

- Det blir ikke så fryktelig mye tid til seg selv. I alle fall når du har barn som er med på mange aktiviteter, sier Kristen Strømme (41).

Ett av barna deltar på stevnet. Samtidig er en datter på dansetrening, mens konen ser tredjemann i flokken spille fotballkamp. Minstejenten på tre år er parkert hos en snill nabo.

- Dette er bare noen av aktivitetene de driver med. Det er litt av en kabal. Og sånn går hele uken, sier Kristen.

Ikke nok egentid

BT spurte foreldre i Hordaland i hvilken grad de føler de har nok tid til familie, jobb og seg selv. Om lag ni av ti svarer at de i stor eller noen grad har nok tid til familien. Det samme gjelder jobben. Det er tiden til seg selv foreldrene savner: Halvparten mener de ikke har nok egentid.

14 prosent forteller også at de nærmest aldri driver aktiviteter på egen hånd, uten partner eller barn.

Barne- og ungdomspsykolog Elisabeth Gerhardsen tror høyere forventninger til å være til stede i barnas fritid kan være en del av årsaken.

- Foreldrene føler i større grad enn tidligere et behov og et press på å delta i alt barna driver med på fritiden. Det er flott at de stiller på avslutninger, men jeg er skeptisk til at de nærmest overværer hver time i svømmehallen og hver treningskamp med fotballen, sier hun.

Silje Katrine Robinson

Familieterapeut Solveig Vennesland mener foreldre bruker mer tid på barna enn de har gjort tidligere.

- Barn blir fulgt, kjørt og passet på i fritidsaktiviteter. Mange foreldre tenker at det skal skje noe for barna hele tiden og noen bruker all fritiden på dem. De som klager over liten egentid og kjærestetid, kan med fordel legge listen lavere for tilrettelegging av barns fritid, sier hun.

Med på øving

På Tertnes blir foreldrene våtere og våtere, etter hvert som barna flyr over målstreken.

- Jeg er så kald på hendene at jeg ikke vet om jeg klarer å trykke på knappen, sier tidtaker og firebarnsmor Melissa Hope (35).

Mandag til torsdag er hun og mannen med barna på ulike aktiviteter.

- Ungene spiller instrumenter, og da må foreldrene være med på undervisningen, slik at vi kan hjelpe dem bedre hjemme. I tillegg er det familiespeider én gang i måneden, hvor hele familien er med på overnattingstur, sier Hope, som jobber seksti prosent som lærer og skriver masteravhandling på siden.

- Jeg føler egentlig jeg jobber i en privat taxibedrift. Hope taxi, sier hun.

- Når har du tid til deg selv, da?

- Jeg dirigerer et kor én gang i uken. Teller det som tid for seg selv?

Det er to år siden sist hun var på kafé.

Firebarnsfar Strømme kjenner seg godt igjen i maratonløpet Hope beskriver.

- Sist gang jeg var på byen, var da jeg traff konen min, ler han.

- Heller jogge?

Psykolog og forfatter Gerhardsen sammenligner det å være foreldre med å være i konstant beredskap. Får du aldri et pusterom, kan det føre til frustrasjon og kortere lunte ovenfor barna.

- Tre kvarter alenetid et par ganger i uken, kan være nok til å gjøre dagene triveligere for hele familien, sier Gerhardsen.

Familieterapeut Vennesland mener det verken er bra for barnet eller foreldrene, om mor og far aldri prioriterer seg selv.

- Det er ikke farlig om et barn har det kjedelig av og til. Alenetid utenom familielivet er viktig for alle. Det stimulerer til egenutvikling, og du blir som regel en bedre partner om du vokser som person, sier hun.

Psykolog Gerhardsen oppfordrer foreldre til å stille seg selv spørsmålet: Hva kunne jeg ellers brukt tiden til når barna trener? En joggetur? En handletur?

- Når så mange følger barna på trening, så er det lett å tenke at det må være riktig. Da tør du ikke annet enn å stille opp selv også. For å bryte denne trenden, er noen nødt til å ta et valg om at de vil bruke tiden sin på noe annet, sier hun.

Pappa Strømme står og heier i ruskeværet. Han synes det er viktig å følge opp barna i fritidsaktivitetene.

- Men ønsket om mer tid til seg selv kommer jo av og til. Da kunne jeg og fruen gått mer på restaurant, kafeer og kino. Men det jeg savner mest, er gode venner som vi ikke har så mye tid til lenger, sier han.

Men snart venter en uke på jakt i skogen med fuglehunden og gode venner. Det er et pappagode.

Hvordan løser du tidsklemmen? Si din mening under!