- Feil å gi fair play-plass til Stabæk

Kampinfo

Laster...

Selv om Stabæk oppfyller kriteriene til en fair play-plass, mener Roald Bruun-Hanssen at det sender ut feil signaler.

BERGEN ( bt.no): Få hadde trodd at ordet Stabæk og fair play skulle stå i samme setning i disse dager. Men sånn er det altså. Ettersom de tre øverste lagene på fair play-tabellen allerede er klar for kvalifiseringsspill til europaligaen i 2012 gjennom sine plasseringer i eliteserien, så er det altså Stabæk på fjerdeplass som kan få en plass i kvalifiseringen . Dette dersom Norge blir blant de tre beste nasjonene i UEFAs fair play-konkurranse.

- Vi synes jo det er en merkelig situasjon. At de som nå er under etterforskning og er anmeldt, skal komme i en situasjon der de får en fair play-plass. Det stemmer ikke med de vurderingene vi har av fair play, sier daglig leder i Brann, Roald Bruun-Hanssen.

Han presiserer at det ikke er Stabæk han er ute etter med sine uttalelser, men prinsippet bak det å være fair.

- Jeg synes det sender feil signaler i forhold til fair play-begrepet. Det må jo være fair play på alle områder. For meg er dette et signal jeg ikke forstår betydningen av, sier han.

Sarpsborg neste

Stabæk og Vålerenga inngikk i sommer en avtale om en overgang for Stabæks stjernespiller Veigar Pall Gunnarson. Prisen på én million kroner er vesentlig lavere enn det som er reelt for en slik spiller, og i ettertid er det kommet frem at det var en pakkeløsning. Samtidig ble det nemlig kjøpt en opsjon på 15 år gamle Herman Stengel, som ikke hadde spilt et eneste minutt på A-laget – til fire millioner kroner. Nå jobber politiet ut fra teorien om at den reelle kjøpesummen for Gunnarson ble forsøkt skjult ved at det samtidig ble inngått en grovt overpriset opsjonsavtale. Hvorfor? Fordi Gunnarsons tidligere arbeidsgiver, franske Nancy, hadde rett på 50 prosent av kjøpesummen. Ved å inngå denne pakkeløsningen sparte altså Stabæk to millioner kroner. Nancy ble i utgangspunktet avspist med 500.000 kroner.

- De kan gjøre det enkelt. Si at dersom Stabæk ikke blir dømt, så beholder de plassen. Blir de dømt er det andre som må få fair play-plass på vegne av Norge, foreslår Bruun-Hanssen.

- Sarpsborg 08 er neste lag på listen.

- Da synes jeg de skal få den plassen, sier han.

(Artikkelen fortsetter)

FAIR-PLAY: Stabæk kan få plass i kvalifiseringen til europaligaen (Foto: Scanpix).

Håper på endring i kriteriene

I Sarpsborg legger de ikke skjul på at det ville betydd mye. Klubben hadde et gult kort for mye til å få fair play-plassen, og er klar for 1. divisjon neste sesong. De sier det ville hatt stor sportslig og økonomisk betydning dem, men synes likevel det er vanskelig å gjøre en vurdering.

- Så lenge man har faste kriterier for å tildele en pris, og følger dem, så er det ikke så mye en kan si. Skal man diskutere prinsippene, så tror jeg det må være for fremtiden, sier daglig leder i Sarpsborg, Cato Haug.

- Kunne det vært en løsning å ha med kriterier som styre, økonomi og overganger i fremtiden?

- Ja, det synes jeg. De bør jo gå foran med et godt eksempel, og det burde absolutt bli tatt med i vurderingen, sier Haug.Åpen for endringer

Fair play-konkurransen i eliteserien bygger på UEFAs retningslinjer. I forbindelse med hver eliteserierunde blir lagene vurdert av kampdelegater. De gir poeng etter faste kriterier, som røde og gule kort, spilleres, treneres og publikums oppførsel under kampene.

- Det er bra at det blir fokus på fair play som begrep, og hvilke kriterier som bør gjelde for fremtiden. I fotballverdenen er økonomi og sanksjoner større utfordringer enn tidligere. Nå må vi se i hvilken grad det skal være med i premissene for fremtiden. Det er en debatt vi må og skal ta, sier informasjonssjef i Fotballforbundet, Svein Graff.

(Artikkelen fortsetter)

ÅPEN FOR DEBATT: Informasjonssjef i Fotballforbundet, Svein Graff (Foto: Digitalsport).

Han presiserer likevel at det ikke vil bli gjort noe med dette nå, at Gunnarson-saken ennå ikke er avklart – og at det kan ta lang tid.

- Hvorvidt en tabell også kan baseres på andre kriterier er vi gjerne med på å diskutere. Men vi kan ikke umiddelbart lage nye kriterier nå. Det må bli et samarbeid mellom UEFA og Fotball-Norge, sier han.

- Dersom Stabæk blir dømt, er det da riktig at det er de som representerer Norge som fair play-klubb?

- Det blir et veldig hypotetisk spørsmål, og jeg ønsker ikke å spekulere i det, sier Graff.

Han synes det er utelukkende positivt med engasjementet rundt temaet, og stiller seg ikke negativ til endringer i fremtiden.

- Hvordan kan vi heve fair play-verdien når forbundet i det ene øyeblikket kritiserer noen, for så i neste å tildele dem en slik plass? Da er det sentralt å spørre hva fair play egentlig betyr, sier Bruun-Hanssen.

Om Norge blir tildelt fair play-plass, blir klart våren 2012.

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...