• Arne Melhus skal delta i Hovden Tour

    FOTO: Torstein Øen

71-åring med kreft går HovdenTour

Kampinfo

Laster...

Arne Melhus har 14 operasjoner bak seg, men lørdag står pensjonisten på startstreken i det 41 kilometer lange langrennsløpet HovdenTour.

- Jeg har forhørt meg med både fast- og kreftlegen min, samt at jeg har pratet med Sprek-trener Arild Jørgensen, og alle tre har gitt meg grønt lys, sier Arne Melhus.

Vi sitter på verandaen hans på Lyngmyr i Søgne. Pensjonisten utstråler en stoisk ro til tross for at livet på ingen måte bare har fart vel med ham. 14 ganger har han ligget på operasjonsbordet, og "dødsdommen" har hengt over ham siden 2008.

- Men jeg har ikke hatt ett eneste sekund dødsangst. Det takker jeg en klippefast tro på at jeg er i Guds hender. Jeg fryder meg over at jeg kan fungere normalt samtidig som jeg har i bakhodet at det plutselig kan gå galt, innser Melhus.

- Først og fremst er det gledelig at Arne lever og har det så bra. Det er alltid vanskelig å spå hvordan det går med den enkelte kreftpasienten, noen lever lengre ¿andre kortere. Men det er riktig at han har fått beskjed om at han plutselig kan få en alvorlig og dødelig komplikasjon, sier Christian Kersten, kreftlege ved Sørlandet Sykehus, som har fått tillatelse av Melhus til å bryte taushetsplikten.

Kraftig hjerteinfarkt

Problemene til Melhus startet allerede for 15-20 år siden da han fikk kraftige smerter i bukspyttkjertelen, men det var først i 2005 ¿da han fikk et kraftig hjerteinfarkt ¿at det virkelig var fare på ferde. Men etter en svært komplisert operasjon, der han blant annet skiftet ut fem blodårer, kom han seg på beina igjen - og siden har han ikke hatt noen problemer med hjertet.

Men sommeren 2008 startet nye og enda alvorligere problemer. Nærmest ved en tilfeldighet sendte fastlegen ham til røntgenundersøkelse der kreftsvulsten ble oppdaget. Siden har han måttet leve med en snill form for bukspyttkjertelkreft, som ikke kan opereres ut, men som heller ikke er så aggressiv at han er i dårlig form.

Tok av seg ti kilo

Svulsten holdt seg lenge i ro, men i fjor vinter begynte den å vokse igjen ¿og i mars for ett år siden bar det rett til sykehuset etter uutholdelige magesmerter. Den 14. og foreløpige siste operasjonen gjennomgikk han i påsken for ett år siden. Etterpå hadde han tatt av seg ti kilo.

Men etter at svulsten hadde trukket seg tilbake med 30 prosent på sensommeren, var den på ny begynt å vokse da han tok siste undersøkelse i desember. Men kirurgene vurderte det til at risikoen ved en operasjon ville være for stor, dessuten mente Christian Kersten at det heller ikke var tilrådelig med flere røntgenundersøkelser siden det ikke ville medføre noen konsekvens for behandling.

- Og nå vet jeg ikke hvor stor svulsten er eller hvordan den utvikler seg. Det eneste jeg har fått beskjed om er at jeg må gi beskjed dersom jeg blir kvalm og kaster opp. Og slik er egentlig situasjonen min nå, sier hardhausen.

Gikk test på 25 kilometer

Det har likevel ikke fratatt ham verken motet eller iveren etter å holde seg i form, noe han har gjort helt siden guttedagene hjemme i Bardu i Troms. Og siden Fædrelandsvennen satte i gang Sprek-prosjektet på nyåret, har han i stor grad fulgt treningsprogrammet vi har lagt ut hver uke.

- Men først etter at jeg merket at jeg var kommet i mye bedre form, begynte jeg å fundere på om jeg skulle melde meg på HovdenTour.

Testen han gjennomførte på Hovden for et par uker siden, der han gikk 25 kilometer på to timer og 55 minutter, ga ham også blod på tann. Sist lørdag sendte han tekstmelding til Sprek-trener Arild Jørgensen der han fortalte om både historien og testen sin, og stilte spørsmål til den erfarne skitreneren om han mente det var tilrådelig å legge ut på den 41 kilometer lange kraftprøven.

- Jeg har aldri truffet Jørgensen, men han ringte meg opp umiddelbart selv om han var midt i skiløypa. "Den slags meldinger får jeg ikke hver dag", oppga han som begrunnelse for den resolutte opptredenen, humrer Melhus.

Fikk klarsignal tirsdag

- Jeg svarte at med den testen i beina har han fysisk ingen problemer med å gjennomføre HovdenTour, men når det gjelder det medisinske må han nesten spørre legen sin, forteller Jørgensen, som var den som tipset Fædrelandsvennen om saken etter å ha fått klarsignal fra Melhus selv.

- For oss leger er det alltid lett å si til pasienten at "legg deg i sengen, for da skjer det ikke noe". Men nei, når han har gått 25 kilometer på ski, og dessuten kjenner kroppen sin så godt, så ønsker jeg ham god tur og tror det blir en flott opplevelse. Selvfølgelig kan det skje noe akutt, men det tror jeg ikke, sier Christian Kersten ¿som har enda en kreftpasient som skal gå HovdenTour.

Melhus tok nylig EKG, og først tirsdag denne uken fikk han resultatet av den.

- Fastlegen min fortalte meg at det var ingen problem å gå HovdenTour. Dermed var alle broer brent som kunne hindre meg i å gå dette, sier Melhus, som meldte seg på styrkeprøven i går kveld.

- Hva får deg til å gjøre dette?

- Jeg synes det er moro å teste meg selv. Dessuten har jeg aldri gruet meg til fysiske utfordringer. Jeg er bare utrolig takknemlig for at jeg til tross for alt har anledning til å gå, sier Arne Melhus.

Siste sportsnyheter

se mer

Tabell

Laster...

Lag

Laster...

Siste resultater

Laster...

Kommende kamper

Laster...

Fotballstatistikk

Laster...

Plassering

Laster...